Неделя,

Готвят големи промени, засягат всички шофьори

От: Агенция Стандарт -
32769
Готвят големи промени, засягат всички шофьори
A
A
A

Европейската комисия предлага въвеждането на цифрово свидетелство за моторно превозно средство, което да важи в целия Европейски съюз, както и редица промени в правилата за придобиване на шофьорска книжка. Брюксел иска да осъвремени и наказанията при трансгранични нарушения, информира БНТ.

Според Европейската комисия данните за пътна безопасност в България и Румъния са лоши и двете страни получават помощ от други държави.

20 000 са загубили живота си миналата година по пътищата на Европейския съюз, повечето от тях са пешеходци, велосипедисти и водачи на скутери и мотори.

Европейската комисия предлага нови правила за безопасност по пътищата, които да доведат до нулева смъртност от 2050 година нататък. Предвижда се единна електронна шофьорска книжка за целия ЕС, нулева толерантност към тези, които шофират в нетрезво състояние, възможност за младежите да управляват автомобил с придружител от 17-годишна възраст.

Брюксел иска да въведе нова система за отнемане на шофьорската книжка за целия ЕС, когато става дума за тежки произшествия.

В България лошата инфраструктура и старите автомобили допълнително влошават ситуацията с пътната безопасност.

"Искам да подчертая това, че безопасността по пътищата не е свързана само с поведението на водача. Тя зависи от няколко фактора - като състоянието на автомобилите, което също е проблем в Румъния и България, състоянието на пътищата, което също може да бъде сериозен проблем в Румъния и България, а също и изпълнението на наказанията, което също трябва да се подобри в двете страни", заяви Адина Валеан, еврокомисар по транспорта.

Валеан допълни, че двете страни получават помощ от програмите на ЕС, както и от държави с добри практики.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com