Египет осъди на смърт 26 за атаки срещу Суецкия канал

Египет осъди на смърт 26 за атаки срещу Суецкия канал | StandartNews.com

Кайро. Египетски съд осъди 26 души на смърт за планирани атаки срещу кораби, преминаващи през Суецкия канал.

Ройтерс съобщи в сряда, че подсъдимите, всички освен един от които са съдени задочно, са отговорни за формирането на терористична клетка, която имала за цел да атакува важния търговки канал.

Писъдите идват на фона на обещанията отпреди ден на новия премиер Ибрахим Махлаб да „смаже тероризма във всички краища на страната".След оставката на кабинета на Хазем Беблауи в понеделник, Махлаб, който е бивш министър на жилищното строителство, застава начело на шестото правителство в Египет след революцията от януари 2011 г.

Временният президент на Египет Адли Мансур нареди във вторник на Ибрахим Махлаб да състави новото правителство. В миналото Махлаб е бил член на Националдемократическата партия на Хосни Мубарак и президент на една от водещите строителни компании в страната.

На пресконференция той зави, че новото правителство ще бъде сформирано в рамките на 3-4 дни. Основна цел на кабинета ще бъдат сигурността и обществените услуги. Полицията ще получи логистична и финансова помощ. Ще бъдат създадени органи за борба с корупцията.

Министърът на отбраната, чийто пост в момента заема фелдмаршал Абдел Фатах Сиси, ще бъде посочен от президента.

Според наблюдатели, оставката на правителството бе в полза на кандидатурата на Сиси за президентския пост. Той не може да бъде кандидат за президент, ако заема поста на министър на отбраната, но Сиси днес обяви, че ще запази постта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай