Египет го закъса, плаща 10 милиарда повече

Каква е причината

Египет го закъса, плаща 10 милиарда повече | StandartNews.com

Египет ще трябва да плати 29,2 милиарда долара за обслужване на външния си дълг през 2024 г. според последната прогноза на Централната банка на страната, пише онлайн изданието "Ентърпрайс прес", цитирано от БТА.

Сумата е с 10 милиарда по-голяма от очакваното плащане в размер на 19,3 милиарда долара през настоящата година и се равнява на близо една пета от брутния външен дълг.

През юни т.г. прогнозата на Централната банка на Египет беше, че обслужването на дълга ще струва 28 милиарда долара за 12-месечния период. Увеличението се дължи основно на вдигането на лихвените проценти. Следващата година северноафриканската държава ще трябва да погаси 6,3 милиарда долара лихви, което с 841 милиона повече от прогнозите отпреди три месеца.

Външната позиция на страната се оказа под натиск в последните месеци заради повишените нива на лихвите, нестабилността на финансовите пазари и недостига на чуждестранна валута, отбелязва специализираното бизнес издание. Египетската лира загуби повече от половината от стойността си спрямо долара от март 2022 г.

Египет е изправен пред недостиг на финансови средства в размер на 11 милиарда долара през следващите пет години, сочат изчисленията на "Голдман Сакс". Кайро се опитва да го покрие чрез продажба на държавни активи, финансиране при облекчени услови от международни кредитори, увеличаване на приходите от туризъм и износ и в последно време чрез сделки за обмяна на валута.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай