Еболата си тръгва от Либерия

Еболата си тръгва от Либерия | StandartNews.com

В Либерия от една седмица няма регистриран нов случай на ебола, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Това е важен рекорд, който не е постиган от май месец 2014 г., напомни ВВС. В столицата Монровия се готвят да изпишат последния приет с ебола пациент.

В другите засегнати от епидемията страни обаче - Гвинея и Сиера Леоне, за последната седмица на февруари има 132 нови заболели, съобщиха здравните власти. Те предупреждават, че в региона хората много пътуват и не е изключено нови огнища на болестта да бъдат пренесени в Либерия. 

От началото на епидемията от ебола починаха близо 10 000 души, мнозинството от тях от тези три страни. СЗО ги разглежда като една за целите на справянето с болестта и затова не бързат да се радват на добрата новина на Либерия. "Трябва да стигнем до 0 в трите страни едновременно, за да смятаме, че сме победили това нещо", заяви говорителят на Световната здравна организация. 

За да бъде една страна обявена като "свободна от ебола", не трябва да има регистриран нов случай в продължение на 42 дни. 

Ваксината е на финален етап на тестове

В Гвинея на 7 март започва финалният етап на тестване на експерименталната ваксина срещу ебола, съобщиха още от СЗО. Ако ваксината се окаже ефективна, това ще бъде първият инструмент за превенция в историята на болестта, по думите на генералния директор на организацията Маргарет Чан. 

Ще бъдат ваксинирани жителите на региона в страната с най-висока гъстота на заразяване. Целта на теста е дали ще може да се изгради буферна зона от здрави ваксинирани, която да спре разпространението на вируса и да измери ефективността й сред здравните работници, които се борят с ебола на терен. 

Ефективна ваксина може да прекрати епидемията и да бъде застраховка срещу бъдещи такива, посочи помощник генералният директор на СЗО Мари-Пол Киени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай