Е-отпадъците в България се рециклират успешно

79% от ненужните устройства се рециклират у нас

Е-отпадъците в България се рециклират успешно | StandartNews.com

България се справя отлично с рециклирането на елетронните отпадъци в сравнение с други страни от Европейския съюз.

79% от ненужните електронни устройства се рециклират у нас, което е доста над заложената цел от 65%. Естония също е над изискванията от ЕС с 82%.

С най-ниски нива на преработка на отпадъците е Малта с 12%, а Полша, Австрия и Унгария са близо да стигнат целта.

За 2019г. са отчетени 12 мегатона е-отпадък. Суровините, които са на сметището като част от изхвърлената техника, са на стойност 12,9 милиарда долара. България е генерирала общо 82 килотона, или 11,7 килограма на глава от населението. 54,5 килотана са били регистрирани като събрани разделно и рециклирани през 2017г., по данни на „Евростат“.

През 2019г. беше поставен световен антирекорд с 53,6 млн. метрични тона телефони, компютри и други електронни устройства, попаднали на сметището, според доклад на Глобалното статистическо партньорство за е-отпадъци. За съжаление обемът на електронни отпадъци е с тенденция да се увеличава.

В САЩ има дебати за въвеждането на закони, гарантиращи правото на потребителите сами да поправят устройствата си. Това ще задължи компаниите да публикуват информация за продуктите си. Привържениците на предложението смятат, че това би удъжило живота на техните устройства и би било стъпка към разрешаването на проблема с нарастващото количество на електронни отпадъци.

Ето няколко съвета как да помогнете за рециклирането на електронни устройства:

  1. Свържете се с местния доставчик на отпадъци

Потърсете информация за местните доставчици на отпадъци и вида материали, които приемат за рециклиране. Добрата новина е, че повечето компании за управление на отпадъците приветстват електронни устройства за рециклиране.

       2. Проверете дали производителят на устройството рециклира

Много хора не осъзнават, че самите производители на електронни устройства и уреди признават важността на рециклирането и по този начин позволяват на собствениците да изпращат своите устройства.

       3. Помислете да дарите своето устройство

Ако вашето устройсто все още работи добре, но искате да си вземете нова версия, защо не помислите да го подарите. Винаги е приятно, когато знаеш, че помагаш на други хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай