Джуна повикала линейка след купон за 9 май

Джуна повикала линейка след купон за 9 май | StandartNews.com

IN MEMORIAM

Може да е убита, за да й отнемат дома в Новия Арбат, твърдят нейни приятели

Асирийци искат да отложат погребението на ясновидката, за да се простят с нея

На 66 години в понеделник си отиде най-прочутата руска екстрасенска Джуна, популярна и в България. За дарбата й на ясновидка и лечителка се носеха легенди. Още в годините на СССР Евгения Ювашвена Давиташвили се смяташе за феномен, който учените изследваха. Съветските първенци пък често прибягваха до услугите й. Шансът да се доберат до Джуна имаха и много българи. Смъртта й роди много хипотези и догадки, за които "Стандарт" потърси мнението на близките приятели на жената, известна и като руската Ванга.

Слуховете за причината за смъртта на Джуна вече обикалят Москва. Актьорът Станислав Садалски, който пръв съобщи за кончината на лечителката, възбуди духовете с версията, че приятелката му не си е отишла от естествена смърт, а е била убита от хора, които искат да се домогнат до имотите й. Джуна често му се оплаквала, че "някакви хора" искат да завладеят огромния й дом. "Все казваше: "Искат ми дома, протягат ръце към него". А тя наистина имаше огромно жилище точно в центъра на Москва в най-престижния търговски район - Новия Арбат. Цялото здание с големия зоомагазин срещу театъра "Вахтангов" - е нейно. В дома си има много скъпоценности, ценни предмети, картини, както и диаманти. Преди месец у тях видях златна корона на царица на Асирия - три килограма, не се повдигаше от тежест", споделя актьорът пред РСН. Садалски отказа да коментира пред "Стандарт" какви аргументи има в подкрепа на хипотезата за насилствена смърт.

Първите съобщения за края на Джуна гласяха, че те е починала, след като няколко дни е била в кома. Лекарите се опитали да стабилизират състоянието й, но безуспешно. По първоначални данни погребението на лечителката е обявено на 12 юни на Ваганковското гробище, а тленните останки ще намерят вечен покой до сина й Вахтанг, загинал нелепо при катастрофа на 26 години. Но асирийската общност е претендирала за друго, съобщи за "Стандарт" синът на известния композитор Александър Левшин - Али Левшин.

"Роднините на Джуна, които са асирийци, както и нейните приближени от асирийската общност в Москва, искат една определена дата, на която да могат всички да се сбогуват с нея, а по православните традиции поклонението трябва да се извърши след три дни от кончината. Така че това засега е спорен въпрос, който не е решен окончателно. Каквото и да решат, това за нас е загуба. Аз много обичах Джуна", сподели Али Левшин.
Спомени за Джуна отпреди месец разказа пред "Стандарт" и Валерий Васильевич Камшилов, казашки атаман и генерал. "На 9 май, Деня на победата, бяхме заедно. Тя си облече военния мундир, беше в прекрасно настроение и бодър дух. Взех я от къщи и тръгнахме на "поклонната гора". Един от настоятелите на манастира ми даде иконка, която е върху мощите на "Св. Георги". Аз и я дадох, а тя си я сложи върху гърдите. След това отпразнувахме 9 май, отидохме да хапнем в ресторант, тя имаше апетит.

После се отправихме към гроба на сина й Ваха, положихме цветя, и се прибрахме", разказва Кашмилов. Същата вечер обаче на Джуна й прилошало и повиканата линейка я откарала в болница. На 19 май ясновидката звъннала на атамана и му казала, че пак й е прилошало и не е успяла да приеме високопоставен пациент от Ингушетия, член на правителството на кавказката република. "Беше много уплашена, каза ми, че й е лошо на "сърчицето". В болницата, когато я изследваха, откриха 90% непроходимост на сънната артерия. Решиха да я оперират и откриха проблеми с вътрешните органи. Преместиха я от кардиологията в друга клиника, където я лекуваха интернистите. На 26 май я оперираха. Операцията мина успешно, смениха й част от сънната артерия в престижната клиника на президентската администрация на "Нововолынска" улица. Изписаха я на 2 юни. Заведох я вкъщи, купихме продукти, хапнахме. Тя се чувстваше добре. Ръцете й вече не бяха студени, цветът им беше нормализиран. Оросяването й се възвърна. Речта й беше членоразделна, ясна и напълно свързана. На тръгване обаче ме погледна някак си прощално....Дори след нейния поглед на излизане се спънах в килима", връща лентата назад атаманът. Според него Джуна била преуморена, защото започвала да приема от 5 сутринта и изкарвала по 10 часа на крак.

Често я возели до пациенти в отдалечени краища. "И в този режим тя беше повече от 30 години. Войниците от почетния караул толкова не стоят прави, колкото тя. Тъкмо я позакърпиха в болницата, се хлъзна във ваната, падна и си счупи четири ребра. Джуна знаеше какво става с нея, но въпреки всичко искаше да живее! Беше много опърничава натура, не искаше да се предава. Това са пълни глупости което говорят, че се била предала. Джуна искаше да живее", разказва трогателно атаман Камшилов.

Той обясни, че Джуна е била православна, а баща й бил асириец от Ирак. Майка й е кубанска казачка, но след нейната смърт Джуна е дадена в приемно семейство. С помощта на гадателката е построен асирийският храм в Москва до метростанцията "Автозаводская". Джуна е завещала всичките си картини на московски музей. Според атамана лечителката е дарила на един от българските си посетители рисувана от нея икона, която сега се намира в наш храм.
Друга известна руска лечителка и ясновидка Людмила Ким, която е от корейски произход, отказа да коментира изобщо случая "Джуна".

Всъщност починалата освен почитатели и приятели, имаше и недоброжелатели. Според тях Джуна често е злоупотребявала с известността си и дарбата си. Немалко хора в Русия твърдят, че "не са били чисти силите около нея", че картините не ги е рисувала тя, а само ги е подписвала. Също така мнозина твърдят, че синът й е починал не в катастрофа, а от свръхдоза наркотици. В крайна сметка обаче хората, които се прекланят пред феномена Джуна са много повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай