Джо Байдън влиза в борбата за президент на САЩ

Той се присъедини към списъка с кандидати от страна на Демократическата партия

Джо Байдън влиза в борбата за президент на САЩ | StandartNews.com

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви, че навлиза в надпреварата за Белия дом през 2020 г., като се присъедини към вече препълнения списък с кандидати от страна на Демократическата партия, съобщи АФП.

"Основните ценности на тази нация... нашата позиция в света... нашата демокрация... всичко, което е направило Америка сегашната Америка - е заложено на карта. Ето защо днес обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати“, заяви той в Туитър.

По-рано 76-годишният бивш вицепрезидент на Барак Обама подчерта, че предстоящите президентски избори са изключително важни, „тъй като, приятели мои, трябва да обединим страната отново“.

Според редица проучвания Байдън е сред политиците, които се ползват с най-голяма подкрепа от членовете на Демократическата партия сред кандидатите за президентските избори през 2020 година.

Байдън е роден през 1942 г. в Пенсилвания. Политическата си кариера започва през 1970 г., а две години по-късно бива избран в Сената и става един от най-младите сенатори в историята на Съединените щати. В продължение на много години Байдън е председател на Комисията по международни отношения на Сената и на правния комитет.

През 1988 и 2008 г. участва в борбата за президентския пост в САЩ, но и двата пъти оттегля кандидатурата си, тъй като не получава достатъчно подкрепа по време на първоначалните избори.

През 2008 г. Барак Обама му предлага да се кандидатира за вицепрезидент и така той заема тази длъжност в продължение на 8 години от януари 2009 г. до януари 2017 г.

И въпреки двата си предишни неуспешни опита за победа в президентските избори, сега той определено има по-голям шанс - особено след службата си в администрацията на Обама и името, което си изгради там.

Първите срещи на партийните активисти в хода на бъдещата президентска кампания ще се проведат в Айова в началото на февруари 2020 г. Конгресът на Демократическата партия, на който официално ще бъде издигнат техният кандидат за президент, ще се проведе от 13 до 16 юли 2020 г. Маями Бийч (Флорида), Милуоки (Уисконсин) и Хюстън (Тексас) се състезават за правото да бъдат домакини на конгреса. Републиканците ще проведат своята конгрес през август 2020 г. в Шарлот, Северна Каролина.

59-те президентски избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай