Джихадистите с кървава офанзива в Кобане

Джихадистите с кървава офанзива в Кобане | StandartNews.com

"Ислямска държава"екзекутира 20 кюрди, взриви две коли-бомби

Терористи от "Ислямска държава" отново влязоха в сирийския град Кобане и водят ожесточени боеве с кюрдски милиции, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Местна телевизия отбелязва, че ислямистите са навлезели от Турция, но Анкара категорично опроверга тази информация.

Градът, който се намира на турската граница, бе превзет от кюрдски сили през януари, след месеци на боеве с ИД, която преди това го контролираше. Сега групировката предприе нова офанзива, придружена от взривяване на кола- бомба до границата. Десетки са загинали, а най-малко 70 ранени при експлозията и последвалите боеве. Пострадали са много деца и жени. Член на кюрдските милиции потвърди, че е взривен автомобил с експлозиви и терористите атакували града от три направления. По-късно стана ясно, че втора бомба е била взривена в града.

В края на миналата година ИД се бори 4 месеца преди да превземе Кобане, но кюрдските сили, подкрепяни от международната коалиция, си осигуриха контрола над града през януари след символична победа над джихадистите. Хиляди хора, които напуснаха града преди няколко месеца, се върнаха през последните седмици.

Според АФП преди настъплението към Кобане ислямистите са екзекутирали 20 кюрди, сред които жени и деца, в близко село.

Бойци от ИД също така са завзели райони от североизточния сирийски град Хасака, които са били под контрола на правителството. Това е станало при боеве миналата нощ, съобщи Ройтерс. Източник от сирийската армия обаче твърди, че армията е отблъснала атаката.

В същото време ИД копае окопи и призовава за подкрепление, за да се подготви за евентуално нападение от кюрдските сили срещу тяхната крепост Ракка в Северна Сирия. Това съобщава CNN, като се позовава на информация от активисти и кюрдски официален представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай