Джихадисти превземат Ирак

Джихадисти превземат Ирак | StandartNews.com

Бойците на "Ал Кайда" плениха турски консул във втория по големина град в арабската държава

Багдад. Джихадисти, близки до "Ал Кайда", са на път да завземат все по-големи територии от Ирак, след като във вторник поеха контрола над втория по големина град Мосул. Вчера те бяха окупирали и близкия град Байджи, нахлуха и в Тикрит, родния град на покойния диктатор Саддам Хюсеин. Ужасените иракски власти струпваха сили в други големи градове като Киркук в опит да ги защитят от нашествието. В същото време половин милион души напуснаха Мосул, а местните кюрди започнаха мобилизация в опит да защитят населяваните от тях райони.

След превземането на сградите на администрацията в Мосул във вторник, вчера джихадистите от групировката

"Ислямска държава в Ирак и Левант"

продължиха погрома над града. На Мосул са нанесени огромни щети, заяви губернаторът на провинцията Атила ан Нуджейфи. Бунтовниците са подпалвали всичко по пътя си и горят автомобили, къщи, складове, а над града се стеле черен дим, разказа губернаторът. Джихадистите патрулират из града и призовават чиновниците да се върнат на работните си места, съобщава Франс прес. Някои от джихадистите с черни дрехи или с военни униформи и със скрити с маски лица са заели позиции в сградата на съвета на провинцията. Нападателите превзеха и турската дипломатическа мисия и отвлякоха турския консул и 20 служители в мисията. Повечето магазини вчера са останали затворени. Хора, решили да останат в града, въпреки че той е в ръцете на ислямистите, се страхуват, че те ще наложат

ограничения върху гражданските свободи

Междувременно от града са избягали над половин милион души и вчера бежанската вълна продължаваше. Сред бегълците бяха и местните полицаи, които облекли цивилни дрехи и се спасили. Стотици хора пък са ранени след щурма на ислямистите, като множество джамии са превърнати в болници.

Във вторник вечер екстремистите завзеха и град Байджи, където се намира най-голямата петролна рафинерия на страната. Очевидци разказаха, че те са унищожили няколко правителствени сгради и

обкръжили рафинерията

Според полицията те са подпалили сградите на местното управление на МВР и на градския съд, завзели са и намиращите се в града армейски оръжейни складове.

След това джихадистите се отправиха към град Тикрит, на 150 км северно от Багдад. Местните власти съобщават, че водят сражения с екстремистите в близост до сградата на администрацията на провинция Салахедин в центъра на града. Част от града бе превзет от терористите.

Последното настъпление на джихадистите започна, след като по-рано тази година те превзеха градовете Рамади и Фалуджа. В момента под техен контрол е цялата провинция Ниневия, както и част от провинция Салахедин.
Междувременно иракският премиер Нури ал Малики обяви, че армията е в повишена готовност да охранява страната от нашествениците. В защитата се включиха доброволно и сили на иракските кюрди. Кюрдски отряди са навлезли във вторник вечерта в град Киркук, на около 160 км югозападно от Мосул, за да защитят града от напредващите към него джихадистки бойци. В провинция Киркук са разположени и хиляди иракски войници и полицаи, които да охраняват жизненоважните за провинцията

петролни находища

Влиятелният шиитски духовник Муктада Садр, ръководил някога страховитата "Армия на Махди", призова за сформирането на подразделения за защита на религиозните места в Ирак. Садр казва в писмено изявление, че е готов "да сформира мирни подразделения в защита на светите места" за мюсюлмани и християни, в сътрудничество с правителството.

Призивът му идва, след като премиерът Нури ал Малики каза, че правителството ще въоръжава цивилните, записали се като доброволци за борба с екстремистите.

Премиерът на превзетата провинция Ниневия Атил ан Нуджейфри обвини Малики за тежката ситуация в региона. По думите му иракският премиер е пренебрегнал предупрежденията за случващото се в Кюрдистан, като се вслушвал само в съветите на своите разузнавачи, вместо в призивите на местните власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай