Духовните водачи в Азербайджан с призив за мир

Те се обърнаха към света със специална декларация

Духовните водачи в Азербайджан с призив за мир | StandartNews.com

Призив за мир отправиха към държавните ръководители и правителствата в света, към ръководителите на международните организации, към религиозните лидери и световната общественост, отправиха в специална декларация духовните водачи в Азербайджан. Те отправиха призив за подкрепа в налагането на мир, спокойствие и съвместно съществуване в страната и региона.

Ето пълния текст на декларацията им:

Ние, ръководителите на мюсюлманската, православната, албано-удинската и юдейската религии в Азербайджан, изразявайки желанието и волята на вярващите се обръщаме към главите на чуждите държави и правителства, ръководителите на международните организации, религиозните лидери и световната общественост.

В тези дни, след 30-годишна борба за възстановяване на териториалната цялост, над Карабахската земя отново се вее трицветния държавен флаг на Азербайджан., олицетворяващ тържеството на историческата справедливост и стабилност в нашата многонационална и мултирелигиозна страна. Азербайджанската държава и нейният президент Негово превъзходителство господин Илхам Алиев, следвайки миролюбива политика, последователно демонстрираха привързаност към мирно урегулиране на армено-азербайджанския нагорно-карабахски конфликт на базата на международното право и решенията и резолюциите на международните организации. В същото време, за тези години политическите преговори не дадоха резултат, а резолюциите на ООН настояващи за безусловно оттегляне на арменските войски от територията на Азербайджан не бяха изпълнени. Принуден да предотврати продължаващите от арменска страна военни провокации, азерският народ се вдигна на Отечествена война за въстановяване на своята териториална цялост и тази война завърши с тържеството на международното право и справедливост. Сред шахидите, отдали живота си за териториалната цялост на нашата страна, заедно с мюсюлманите има също християни и евреи.

В същото време световната общественост трябва да знае, че Армения не само осъществяваше етническа чистка, геноцид и окупация срещу Азербайджан, в продължение на дълги години Армения провеждаше и агресивна политика срещу отличаващото се със своето разнообразие културно и духовно наследство на нашата страна. Основана на идеята за моноетничност, държавната политика на Армения работеше само за това да създава арменски следи в окупираните територии. Армения, в която е формирано общество характеризиращо се с нетърпимост към другите народи и религии, се стараеше напълно да изтрие древното албанско, православно, мюсюлманско религиозно и културно наследство, исторически съществувало на окупираните територии на многорелигиозния и многонационален Азербайджан. Армения или разрушаваше напълно образците на нашето културно-историческо наследство или присвояваше тези образци фалшифицирайки тяхната история и произход като ги арменизираше и григорианизираше.

За разлика от Армения, в Азербайджан, в столицата Баку и различни региони, в мир и безопасност живеят хиляди граждани с арменски произход, в центъра на Баку е запазена от държавата арменска църква и библиотека. В същото време джамии, храмове, гробища , исторически паметници, музеи и библиотеки на окупираните азерски територии са разрушени и ограбени. Григориазираните христиански храмове на Кавказка Албания и руските православни църкви, джамиите бяха превърнати в плевни и бяха подложени на такива немислими издевателства, като вкарване на животни в тях което се счита за харам в исляма. От 67 джамии на територията на Карабах напълно са разрушени 63, а други три са сериозно повредени. Армения напълно разруши историческите азербайджански религиозни паметници на своя територия – иреванските джамии Шах Аббас“, „Сардар“, „Гаджи Новруз Али“ и други, измениха архитектурните особености и идентичност на Синята джамия. Незодоволена от унищожаването на мюсюлманските джамии, Армения узурпира и григорианизира православната църква Йоан Предтеча в Шуша, албано-удинските храмове в други райони, напълно разруши Ходжавендската православна църква. Основна цел на този вандализъм, към който прибегна държавата-агресор се състоеше в това че следвайки химерата „велика Армения“ унищожаваше на земите където сме живели хилядолетия и нашето историческо минало и нашата духовна памет.

Арменския режим, следвайки своята агресивна политика в продължение на много години напълно игнорираше нормите на международното право, в частност международното хуманитарно право провокирайки на окупираните територии пожари,  вършеше екологични престъпления ползвайки фосфорни бомби и използвайки отровни вещества и мини. Сега световните СМИ широко осветяват зверствата които те вършат напускайки територията на Азербайджан, такива реални факти като мародерство спрямо материално-духовните ценности, кражба на произведения на изкуството, подпалване на гори и граждански обекти.

Действията на Армения, насочени към унищожаване и фалшификация на религиозното и културно наследство на многонационалния и мултирелигиозен Азербайджан заедно с нарушенията на международното хуманитарно право, в това число и на Женевската конвенция едновременно се явява агресия срещу общочовешката култура и всемирното наследство.

Правителството на Азербайджан, проводник на мултикултурните традиции, води политика за защита на културно-духовните ценности като приоритет в дейността си и дава своя принос за възстановяването на историческите паметници, джамии и църкви не само вътре в страната, но и в други региони по света – в това число във Ватикана, Франция, България, Сърбия. Азербайджан е признат като един от световните центрове на мултикултурализма приема редица авторитетни международни мероприятия, пропагандиращи междуцивилизационния и междурелигиозен диалог, в това число Втория Бакински събор на религиозните лидери на света през ноември 2019г. По време на визитата си в Азербайджан през октомври 2016 г. Папа Франциск високо оцени сътрудничеството и диалога между различните култури и вероизповедания в нашата страна.

В наши дни Армения води срещу страната ни лъжлива пропаганда с религиозна насоченост, твърдейки че Азербайджан видите ли прави стъпки насочени към разрушаване на религиозно-културните паметници в нашите освободени територии, и по този начи се стреми да прехвърли върху нас отговорността за своите провокаторски дейности. При такова голямо количество реални факти постоянните лицемерни изказвания на Армения, разпространяваните от нея фейк новини, лъжливата информация с която се опитват да се покажат нещастни и в неравностойно положение, предизвикват справедливото негодувание на гражданите на Азербайджан представители на всички религии живеещи в тази толерантна и мултикултурна страна.

Държавният глава на азербайджанската държава във своите обръщения нееднократно е заявявал, че всички религиозни и културни паметници, местата за поклонение в освободените от окупацията земи, както и на другите територии на Азербайджан, ще бъдат възстановени, ще бъде обезпечено уважението към религиозните убеждения на всеки човек, обезпечено съществуването му в условията на мир. Като ръководители на мюсюлманската, православната, католическата, планинско-еврейската, албано-удинската общини, общността на европейските евреи-ашкенази и другите религиозни общности исторически живеещи в благополучие в Азербайджан и свободно практикуващи своите религиозни обреди, ние поддържаме тази миролюбива политика на Азербайджан и благославяме всичката тази грандиозна съзидателна работа която беше извършена за възстановяването на нашата култура и история.

Ние, ръководителите на различните религии в Азербайджан се обръщаме към ръководителите на чуждестранните държави и правителства, ръководителите на международните организации, религиозните лидери и световната общественост, като ги призоваваме да окажат подкрепа за налагането на мир, спокойствие и съвместно съществуване в нашата страна и региона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай