Домино от земетресения. Един вулкан се събуди

Исландия на нокти

Домино от земетресения. Един вулкан се събуди | StandartNews.com

Домино от земетресения с магнитуд от 3,1 до 3,9 по скалата на Рихтер разлюля днес Исландия и събуди вулкан, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Най-силният трус е засечен в 10:50 часа местно време. Епицентърът му е бил на 25 километра югозападно от столицата Рейкявик и на 22 километра югозападно от Копавогур, на дълбочина от пет километра. 

Предварителните оценки на Исландската метеорологична агенция определят магнитуда му на 4,5 по Рихтер. Земетресенията са с епицентър на полуостров Рейкянес в южната част на Исландия, където вулканолозите предупреждават за опасност от вулканичното изригване.

Това са най-силните трусове след последното вулканично изригване на полуостров Рейкянес, което продължи няколко дни в седмицата преди Коледа. Учените обаче са на мнение, че последните земетресения не са свързани с изригванията на вулкана и продължаващия процес на натрупване на магма в тази зона.

Припомняме, че вулканичното изригване на полуостров Рейкянес продължи от 18 до 22 декември и бе по-интензивно от предишни в тази част на Исландия. В седмицата преди това регионът бе разтърсен от значителни трусове, които отвориха пукнатини по пътищата и нанесоха щети по домовете на много жители на град Гриндавик. Разпоредена бе и евакуация на жителите му, предаде „Фокус“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Като не
преди 3 месеца

Успяха да ни избият с ковид и ваксините,с ХААРП ЩЕ ГО СТОРЯТ КЛАТЯТ ТЕКТОНИЧНИТЕ МЕЖДУКОНТИНЕТАЛНИ ПЛОЧИ И ПРЕДИЗВИКВАТ СПЯЩИ ВУЛКАНИ.ТОВА КОЕТО ВИ СЕ СТРУВА ЗА НЕНОРМАЛНО,ВЕЧЕ Е ФАКТ!!НЕ ПОТДАВАЙТЕ НА ЗАПАДНИЯ ФАШИЗЪМ И ПРОПАГАНДА!!!

Откажи
Българин
преди 3 месеца

Та те 500г подкрепяха османците срещу славяните,и все още има бугари в майка България,а на тез паразити им разрешаваме да се гаврят с Българщината

Откажи