Докладът за произхода на COVID-19 е лъжа

Това твърди Майкъл Помпео, отявлен критик на Китай

Докладът за произхода на COVID-19  е лъжа | StandartNews.com

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, отявлен критик на Китай, във вторник заяви, че международният доклад за произхода на коронавируса е прикриване на действителността, подкрепено от Пекин, съобщи БГНЕС.

Дългоочакваният доклад на експерти, назначени от Световната здравна организация и техните китайски колеги, казва, че глобалната пандемия вероятно е дошла при хората от животни и че е "изключително малко вероятно" вирусът да е избягал от лаборатория в град Ухан.

"Докладът на СЗО е фалшиво продължение на кампанията за дезинформация на ККП-СЗО", написа Помпео в Tуитър, визирайки Китайската комунистическа партия. "Ето защо препоръчах да напуснем СЗО." Имайки предвид омаловажаването в началото на вируса от органа на ООН, Помпео обвинява, че шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейеус си е сътрудничил с китайския президент Си Цзинпин, "за да скрие предаването от човек на човек в КРИТИЧЕН момент".

Институтът по вирусология в Ухан "остава най-вероятният източник на вируса - и СЗО е съучастник", каза Помпео. Помпео, за когото се смята, че се стреми да се кандидатира за президент, пое водещата роля при бившия президент Доналд Тръмп в обвиняването на Китай за пандемията, отнела около 550 000 живота в САЩ.

Администрацията на президента Джо Байдън бързо обърна курса да остане в СЗО, като заяви, че глобалното сътрудничество в областта на здравеопазването е от първостепенно значение, но също така критикува Пекин за липса на прозрачност, включително поради това, че не дава повече достъп на експертния екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай