Доказано - тип Новичок в кръвта на Навални

Това предадоха Франс прес и Ройтерс

Доказано - тип Новичок в кръвта на Навални | StandartNews.com

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че в кръвта на руския опозиционер Алексей Навални е открито вещество от типа на "новичок", предадоха Франс прес и Ройтерс.

Пробите от кръвта и урината на 44-годишния руски опозиционер са съдържали холинестеразен инхибитор, подобен на две химически вещества от групата на "новичок", които бяха забранени от ОЗХО през 2019 г.

"Няма съмнение, че нервнотоксичното вещество "новичок" е било използвано за отравяне на Алексей Навални. Всяка употреба на забранено химическо оръжие е повод за сериозно безпокойство", написа в Туитър британската делегация в ОЗХО.

Правителството на Германия проучва подробния доклад на ОЗХО за Алексей Навални и отново призовава Русия да даде обяснения, предаде ТАСС.

Германското правителство смята, че докладът на ОЗХО е потвърдил подозренията за използване на вещество от групата "новичок" срещу Навални.

"Нужно е известно време да се предаде тази информация по дипломатическите канали, засега не разполагаме с нея", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай