Дневник пази тайните на Елизабет II

Изхвърлят дори попивателната хартия, за да няма опасност от изтичане на информация

Дневник пази тайните на Елизабет II | StandartNews.com
  • Изхвърлят дори попивателната хартия, за да няма опасност от изтичане на информация  

За 70 години на трона кралица Елизабет II постига много и дори поставя рекорди. Животът й е пълен с интересни случки, които със сигурност остават извън полезрението на медиите. Дълго време се спекулира, че Лилибет, както е детското галено име на Нейно величество, документира царуването си в таен дневник, който допълва в края на всеки ден. Мълвата е потвърдена, след като звездата от "Монти Пайтън" Майкъл Пейлин разкрива, че кралицата сама му е споделила, че си води подобни архиви. Комикът, който снима и документални филми, разказва, че на Елизабет й било трудно да поддържа интимните си мемоари и още на 15-тата минута я заболява главата.

Самата Елизабет също проговаря за дневника си, но отбелязва, че нейният не е толкова подробен, колкото този на кралица Виктория. Както се знае, кралете Джордж Пети и Джордж Шести също редят тайни записки. Според експерти тя се вдъхновява за писанията именно от баща си - Джорж Шести. Но какви тайни се крият в тетрадката на покойната владетелка?

Елизабет II няма навик да се изповядва пред когото и да било. Думите й върху хартия са строго пазени, въпреки че дневникът пътува с нея навсякъде. Единственият човек, който някога има достъп до истинските мисли и чувства на монарха, е принц Филип. Няма съмнение, че именно в дневника си тя описва автентичните си емоции относно важните събития - смъртта на принцеса Даяна, абдикацията на принц Хари, проблемите на принц Андрю.

Дневникът на Елизабет се пази в черен кожен калъф, като за него има само два ключа - първият за нея, вторият за личния й секретар, който трябва да има достъп в случай на извънредна ситуация. Мерките за безопасност не спират до тук. Кралицата използва попивателна хартия, когато пише, за да не се отпечата текста върху по-долните страници. Когато е готова, нарежда хартията да бъде унищожена, а не просто изхвърлена, за да не попадне в чужди ръце. Всякакви допълнителни изрезки също се премахват. Освен това, всяка страница се отбелязва с кралския шифър и се номерира с римски цифри вместо дати. Така само Лилибет знае в кой период се развиват описаните случки.

Дали някога дневникът на Елизабет II - или поне откъси от него - ще бъде разкрит, засега не става ясно. Кралица Виктория позволява на дъщеря си, принцеса Беатрис, да издаде нейния дневник след смъртта й през 1901 година. Тя инструктира най-младата си наследница да го прегледа и да премахне всякаква неуместна информация, преди страниците да бъдат печатани. На Беатрис тази сложна задача й отнема 30 години и през 1931-ва тя изгаря дневника на майка си.

Погребението - прецедент в кралската традиция

Погребението на кралица Елизабет II е на 19 септември. Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, където са короновани всички британски монарси и където тя се омъжва за принц Филип през 1947 година. Но това обаче не е традиционното място. Промяната се налага поради огромния брой хора, които се очаква да се съберат. Досега литургиите в памет на починалите владетели винаги са се провеждали в параклиса "Свети Георги" в Уиндзор. Там беше и поклонението пред принц Филип, както повеляват ритуалите от 1760 година насам.

В деня на церемонията Биг Бен започва да бие в 9 сутринта и продължава да звучи толкова пъти, колкото години управлява монархът. В случая на Елизабет II - 70 повторения. Денят е обявен за неработен - затворени са дори банките и лондонската стокова борса.

Кой е погребалният агент на кралското семейство? Доскоро във Великобритания този бизнес беше в ръцете на фирмата CPJ Field на семейство Фийлд, която е активна от 1690 година. Първото й кралско погребение е на херцога на Уелингтън през 1852-а. След това и на Едуард VII и кралица Виктория.

Днес "Левъртгън и синове" отговарят за кралските погребения. Те са организаторите на печалните церемонии за Даяна, кралицата майка и принц Филип. Тяхно задължение е и да са винаги подготвени за внезапната смърт на членовете на кралското семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай