Директори на училища шокираха с писмо за изкуствения интелект

Властите реагират твърде бавно на тази опасност, твърдят администраторите

Директори на училища шокираха с писмо за изкуствения интелект | StandartNews.com

Навлизащият в живота ни изкуствен интелект е най-голямата заплаха за образованието. Властите реагират твърде бавно на тази опасност. Предупреждението отправиха в писмо до в. "Таймс" британски директори на училища.

Група от директори на едни от най-добрите училища във Великобритания предупреждават в писмото за "много реалните и налични опасности", които представлява технологията. Те посочват, че училищата трябва да си сътрудничат, за да гарантират, че изкуственият интелект работи в техен най-добър интерес и този на учениците, а не на големите компании за образователни технологии.

Групата, ръководена от сър Антъни Селдън, директор на Epsom College, освен това обявява учредяването на нов орган, който да съветва и защитава училищата от рисковете от изкуствения интелект. Селдън, който между другото е биограф на Борис Джонсън, по-рано бе заявил за "Таймс", че изкуственият интелект може и да донесе най-голямата полза след откриването на печатната преса, но рисковете са "по-сериозни от всяка заплаха, пред която са се изправяли някога училищата".

Вестникът отбелязва, че все повече влиятелни фигури предупреждават за опасностите. Премиерът Риши Сунак заяви на срещата на Г-7 в Япония, че трябва да се поставят "рамки" за изкуствения интелект. Цитиран е също един от "кръстниците" на изкуствения интелект професор Стюарт Ръсел, че министрите не правят достатъчно, "за да избегнат възможността свръхинтелигентните машини да унищожат човечеството".

Министърът на образоването Джилиън Кийгън каза на конференция този месец, че изкуственият интелект ще успее да трансформира всекидневната работа на учителите като ги разтовари от тежкото бреме за изготвяне на планове за обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай