Десетки загинаха след сблъсъци в Бенгази

Десетки загинаха след сблъсъци в Бенгази | StandartNews.com

Бенгази. Най-малко 25 души са загинали, а други най-малко 70 са ранени в източния либийски град Бенгази вследствие на сблъсъци между протестиращи, в последствие подкрепени от правителствените сили, и военна милиция, предаде Ройтерс.

Местни жители съобщават, че десетки протестиращи, някои от които въоръжени, са се струпали пред щабквартирата на бригадата „Щит на Либия" с искане за разтрогване на милициите, които все още не са предали оръжието си на действащите власти близо две години след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.

Според свидетел, протестиращите са били около 200, като някои от тях са били въоръжени с автомати. Протестирашите са започнали да хвърлят камъни по сградата, от където е било отговорено с изстрели.

След няколко часа на сблъсъци специалните сили на армията са възстановили реда и са установили контрол на сградата. В рамките на операцията са загинали петима членове на либийските сили за сигурност.

Лекар от местната болница заяви, че при тях се намират телата на 25 загинали при сблъсъците, а между 70 и 80 души са приети за получаване на медицинска помощ.

През последните месеци, правителството на Либия се опитва да разоръжи военните образувания, които помогнаха за свалянето на предишния режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай