Десетки хиляди по света солидарни с "Аз съм Шарли Ебдо"

Десетки хиляди по света солидарни с "Аз съм Шарли Ебдо" | StandartNews.com

Десетки хиляди потребители на социалните мрежи по света се включиха в кампанията за солидарност с пострадалите от атентата в редакцията на френското сатирично издание "Шарли Ебдо". Хаштагът #JeSuisCharlie ("Аз съм Шарли" на френски) се ползва в публикации и туитове в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Австралия. Надписът с бели букви на черен фон се ползва като профилна снимка от осъждащите атентата.

Журналисти, художници, политици и граждани изразяват съпричастност към пострадалите и близките на жертвите и разсъждават за свободата на словото, насилието и религиозния фундаментализъм. 

В редакцията на сатиричния седмичник няколко въоръжени и маскирани мъже откриха огън с автомати по време на планьорка. Загинаха 10 журналисти, сред които четирима от най-изтъкнатите френски карикатуристи, и двама полицаи.

Главният карикатурист Стефан Шарбоние - Шарб бе вписан в черния списък на Ал Кайда през 2013 г. след негов комикс с истории от живота на пророка Мохамед. Още тогава стана ясно, че използваните истории са официално признати от ислямската религия, но пък изобразяването на лицето на пророка се счита за грях според Шериата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай