Ден на победата празнуват в Азербайджан

Сложи се край на 30-годишен конфликт

Ден на победата празнуват в Азербайджан | StandartNews.com

Азербайджан днес празнува Ден на победата, отбелязвайки 2 години от историческата победа, извоювана в 44-дневната Отечествена война.

В резултат на Отечествената война Азербайджан освободи своите исторически земи от дългогодишна военна окупация в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и множество решения на други международни организации, припомнят от посолството на Азербайджан в София.  

В хода на войната бяха освободени повече от 300 населени места, сред които и град Шуша, който заема специално място в историята и културата на азербайджанския народ. По-късно, ръководителите на Азербайджан и Армения подписаха съвместно изявление, което сложи край на войната в региона. Териториалната цялост на Азербайджан, в рамките на международно признатите граници на страната, беше възстановена, както и правото на почти един милион вътрешно разселени азербайджанци да живеят в родните си домове.

Осигуряването на траен мир, развитие и прогрес стои в основата на визията на Азербайджан за бъдещето. След като бе елиминиран фактора на окупация на азербайджански територии, Азербайджан изрази готовност да нормализира отношенията си с Армения въз основа на стриктно спазване на принципите на международното право и най-вече принципите на суверенитет, териториална цялост и неприкосновеност на международните граници.

В продължение на близо 30 години Армения и Азербайджан се намираха във въоръжен конфликт относно района на Карабах, който е международно призната територия на Азербайджан. С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Армения започва пълномащабна военна агресия срещу Азербайджан. Кървавата война продължава до прекратяването на огъня през 1994 г., вследствие на което Армения окупира 20 процента от международно признатите територии на Азербайджан. Въпреки че през 1993 г. Съветът за сигурност на ООН приема четири резолюции изискващи пълно, незабавно и безусловно изтегляне на окупационните арменски сили от азербайджанските територии и връщането на вътрешно разселените азербайджанци в родните им земи, Армения не се съобразява с нито един от четирите правно обвързващи документа.

На 27 септември 2020 г. продължаващият десетилетия конфликт придобива насилствен обрат, след като разположените в окупираните азербайджански територии арменски сили започват обстрел на военни позиции в цивилни селища на Азербайджан. В хода на продължилата 44 дни контраатака азербайджанските сили успяват да освободят своите територии от близо 30 годинишната арменска окупация, се казва още в пресинформация от посолството на Азербайджан в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай