Давос: Иде ли краят на глобализацията?

Силно фрагментирана среда и рецесия - големите страхове на икономистите

Давос: Иде ли краят на глобализацията? | StandartNews.com
  • САЩ се дистанцира, Пекин настъпва, Русия и Украйна отсъстват на световния форум
  • Силно фрагментирана среда и рецесия -  големите страхове на икономистите

 

Иде ли краят на глобализацията? Последните събития в света сякаш сочат точно към това, но не всички и навсякъде са съгласни да се простят с мекото кресло на либерализма, обявяван доскоро за край на историята.

Да се откажат от глобализацията не искат и участниците в може би най-символното събитие на глобалистите - Световният икономически форум в Давос. Но и там всичко скърца.

Доброто старо време

Само допреди няколко години политически величия и шефове на големи корпорации се събираха в швейцарските Алпи, за да споделят оптимизма си за развитието на света.

Преди 10 години там оттам обявиха времето за "устойчива динамика" като период за възстановяване  след мъките на глобалната финансова криза.

Задължение на събиращите се в Давос елити в предишни години беше да задават по-нататъшни реформи в услуга на икономическата устойчивост и конкурентоспособността - вечни лозунги на Световния икономически форум, които влизат в неговата либерална догма.

Сега обаче изглежда, че има по-малко оптимизъм.

В коментар за форума "Вашингтон пост" пише, че вместо за "следкризисен" момент, сега по-често се говори за "пермакриза" (постоянна криза). Тя е характерна за сегашния свят, изкривен под безкрайна каскада от бедствия - война, климатична катастрофа, хаос в цените на енергията, инфлация, епидемии и глад, политическа нестабилност и нарастващо икономическо неравенство.

Тазгодишната тема на Световния икономически форум - един тъжен призив за намиране на "Сътрудничеството в един фрагментиран свят", изглежда не на място, тъй като светът е под властта на разривите, а не на желанието за коопериране.

В разговор с репортери президентът на форума Бьорге Бренде каза, че срещата "се провежда на най-сложния геополитически и геоикономически фон от десетилетия насам".

Опасност от деглобализация

На първо място в дневния ред са опасенията за възможна глобална рецесия

Съществуват и неприятните предизвикателства на изменението на климата и продължаващата война в Украйна, както и последиците от конфликта надолу по веригата, включително проблема със световната търговия със зърно, който допринесе за появата на глад (за пръв път от много години) в части от Африка на юг от Сахара.

Под всичко това обаче се крие по-дълбоко безпокойство в Давос: твърде малко институции са непосредствено свързани с неолиберализма и проекта за глобализация, колкото е този форум. В епоха на възходящ национализъм и съперничество между големите сили, където те водят търговски войни, въпросът: накъде отива глобализацията, изисква се по-конкретен отговор.

Всяка година британското списание "Икономист" пуска брой, в който се опитва да дефинира предварително духа на форума в Давос. Тази година фантазията на авторите стигна само да оплачат "новата логика, която заплашва глобализацията". Осъдени бяха "изоставянето на правилата на свободния пазар за агресивна индустриална политика" в САЩ и провалът на зелената политика в цял свят.

Всичко това, твърди либералното издание, е "задействало опасна спирала към протекционизъм в световен мащаб" и разрушава глобалния ред, за чието създаване и укрепване Съединените щати изгубиха десетилетия след Втората световна война. Твърди се, че са застрашени дори "каузите на либералната демокрация и пазарния капитализъм".

Домакините в Давос искат да удържат линията. Началният панел във вторник сутринта, включващ икономическите историци Адам Туз и Найъл Фъргюсън, имаше за цел да обсъди "деглобализацията или реглобализацията".

Последната концепция отразява новите тенденции на момента, като правителствата и мултинационалните компании преконфигурират веригите за доставки далеч от конфликтни точки и враждебни държави. Всичко това се очертава след напускането на значителен брой западни компании от Русия и Китай.

Много държави, малко лидери  

Домакините са изчислили, че тази година имат най-големия брой политически и бизнес лидери, които някога са пътували до курорта, включително повече от 50 държавни и правителствени ръководители, 56 финансови министри, 19 управители на централни банки, 30 министри на търговията и 35 външни министри. Но с отсъствието си се набиват на очи по-голямата част от лидерите на големите световни икономики. Германският канцлер Олаф Шолц е единственият лидер на държава от Г-7 на СИФ, а повечето от европейските му колеги решиха да избегнат смесването с глобалния елит, докато обществеността им се справя с кризите на разходите за живот у дома. Висшите служители от администрацията на Байдън са пратеникът на САЩ по въпросите на климата и бивш вицепрезидент Джон Кери и търговският представител на САЩ Катрин Тай, които предвид хода на текущите събития се оказаха ангажирани с далеч по-сериозни от обичайното разговори.

След пауза по време на пандемията Китай изпрати своя собствена делегация на най-високо ниво, водена от вицепремиера Лиу Хе. Това бележи връщане на ангажимента на Пекин към форума,

Разбира се, не на нивото, което беше демонстрирано през 2017 г., когато самият китайски президент Си Цзинпин отбеляза основните доклади с реч в защита на глобализацията, която представи Китай като защитник на либералния ред.

Тогава това беше възприето като деклариране на намерение от страна на лидер, който желае да си постави мантията на глобално лидерство, и тънко завоалиран удар срещу новоизградената ултранационалистическа администрация на тогавашния президент Доналд Тръмп, която предизвикваше популистки сътресения.

Онзи момент в Давос може би беше връхна точка за Си на световната сцена. През годините след това автократичният му юмрук се сви у дома, докато много правителства на други места виждат Китай под негово ръководство като заплаха, ако не непременно като противник. Каквито и да са призивите на Световния икономически форум за диалог и сътрудничество, на Запад се засилва мнението, че плановете на Си за Тайван не са миролюбиви. Съществува също така развиващ се консенсус, че приемането на Китай преди две десетилетия в Световната търговска организация - може би най-важното събитие в историята на глобализацията - е било грешка.

Без Русия и Украйна

През 2013 г., припомня "Вашингтон пост" организаторите на форума приветстваха участието на руския министър-председател Дмитрий Медведев като национален лидер, който разбира "глобалните отговорности". Разбира се Медведев и руският президент Владимир Путин вече са персона нон грата в Давос, както и групата на руските олигарси и бизнес елити, които организираха някои от най-пищните партита в кулоарите на форума. Войната в Украйна засенчи дискусиите с участието на голяма делегация от Киев, включително първата дама на Украйна Олена Зеленска.

Огромна част от форума няма много общо с политиците или войната в Украйна. За сметка на това се провеждат десетки дискусии и събития, насочени към всякакви примери за иновации и сътрудничество в частния сектор, по въпроси, вариращи от продоволствената сигурност през младежкото образование до горското стопанство (форумът обеща да възстанови и засади трилион дървета по света). Организаторите говорят розово на технократски жаргон за това как участниците във форума позволяват "положителна промяна на системите " и тласкат света към по-щастливо, по-устойчиво бъдеще.

Рецесията, глупако!

През 2023 г. е има голяма вероятност да настъпи рецесия в световната икономика, считат две трети от ръководителите на организации от частния и обществения сектор, участвали в анкета на Световния икономически форум.

Според близо 18 процента от анкетираните настъпването на световна рецесия е "изключително вероятно" - повече от два пъти над броя на посочилите този отговор при предишното подобно проучване от септември 2022 година. Само една трета от участниците в допитването оценяват като малко вероятно тази година да настъпи рецесия.

Наблюдаваните в момента висока инфлация, слаб растеж, висока задлъжнялост и силно фрагментирана среда намаляват стимулите за инвестиции, които обаче са необходими за връщане към растеж и увеличаване на жизнения стандарт на най-уязвимите хора в света, посочи управляващият директор на организацията Саадия Захиди.       

Световната банка оповести миналата седмица прогноза, в която понижи очакванията си за растежа на световната икономика тази година до нива, приближаващи се към рецесия за множество страни на фона на ускоряването на повишенията на лихвите на централните банки, продължаващата война в Украйна и затрудненията във водещите световни икономики.

Относно инфлацията има големи регионални различия - от 5% в Китай до 57% в Европа, където последиците от поскъпването на енергията през миналата година се разпространиха до по-широката икономика.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството, е "дълбоката социална фрагментация", която разкъсва страни и народи, заяви основателят и председател на форума Клаус Шваб.

По думите му световната икономика претърпява "дълбока трансформация" поради трайните белези от пандемията COVID-19. Той предупреди, че светът може да се превърне в "объркана мозайка от глобални сили". Според Шваб форумът в Давос може да помогне да се спре "тенденцията към нарастваща фрагментация и конфронтация".

Но дали ще спаси глобализацията? До следващия форум очертанията на новия световен ред ще стават все по-ясни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай