Дания праща добри новини на Европа

След Великден Дания може да започне постепенно да вдига ограниченията на карантината

Дания праща добри новини на Европа | StandartNews.com

След Великден Дания може да започне постепенно да вдига ограниченията на карантината, наложена заради коронивируса, ако броят на заразените и починалите остане стабилен. Това заяви днес на пресконференция министър-председателката Мете Фредериксен, предаде Ройтерс.

Като условие за такова контролирано либерализиране на мерките, което тя нарече "отваряне на обществото", Фредериксен добави и спазването на физическа дистанция през следващите две седмици.

В Дания 77 души са починали от болести, свързани с коронавирусната инфекция. Миналата седмица обявената на 11 март национална карантина бе удължена с две седмици до Великден.

През последната седмица броят на приетите в болница се увеличава малко по-бавно, отколкото през предходната седмица, каза премиерът. Има признаци, че сме успели да забавим разпространението на коронавируса в Дания, каза тя.

Предполага се, че ако се стигне до либерализиране на ограничителните мерки, ще бъдат отворени училищата и хората ще могат да ходят на работа, но на смени, за да се избегне голямо движение в пиковите часове и струпване на много хора на едно място. Сега в Дания е забранено събирането на повече от десет души, затворени са учебните заведения и детските градини, ресторантите, библиотеките, фитнесите и фризьорските салони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай