Човекът на Кремъл взима Москва от Навални

Екзит полове вещаеха победа на Собянин още на първия тур, опозицията оспорва

Човекът на Кремъл взима Москва от Навални | StandartNews.com

Москва. Подкрепяният от Кремъл кандидат Сергей Собянин печели изборите за кмет на Москва още на първи тур срещу кандидата на опозицията Алексей Навални. Това сочат излезлите минути след края на изборния ден екзит полове, оспорвани обаче от Навални, предаде Ройтерс.

Според първите неофициални резултати от вота, преминал при ниска избирателна активност, Собянин печели 53%-56% срещу Навални, който взима между 29 и 32%.

От щаба на Навални обаче обявиха, че тяхното преброяване показва, че Собянин взима 46%, а опозиционният лидер - 29%. Това означава, че той отива на втори тур, което според анализатори би представлявало сериозен удар за президента Владимир Путин.

Първите от 10 години избори за кмет на Москва бяха шанс за Навални, който беше осъден на 5 години затвор за злоупотреба с държавни средства, и в момента е под гаранция, да покаже, че много руснаци искат промяна. Той беше смятан за основния съперник на Сергей Собянин - бивш шеф на администрацията на Путин, който беше назначен за кмет през 2010 г. Вчерашните предсрочни избори бяха свикани, за да затвърдят легитимността му. Очакваше се той да спечели изборите с около 60%, според предварителните проучвания, които даваха на Навални около 20%.

Изборните секции затвориха в 19 ч. българско време, като вотът премина при ниска избирателна активност. Два часа преди края на изборния ден официалните данни бяха за 26,5% гласували. Малкият брой избиратели, отишли до урните, стана повод още в следобедните часове в социалните мрежи и блоговете да се разпространят призиви да се гласува, като един от апелите беше отправен от Навални.

Президентът Владимир Путин изрази увереност, че неговият кандидат ще спечели и коментира, че кметът на Москва не трябва да е политик. "Големите градове нямат нужда от кметове политици, необходими са динамични и прагматични, дори бих казал деполитизирани, технически хора, които умеят да работят", каза Путин. Програмата на руския президент предвижда участие в церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания кмет на столицата в четвъртък. Московското кметство разреши на Навални да организира митинг за 2500 души на площад "Блатний" в Москва на 9 септември.

В неделния ден освен кмет на Москва руснаците избираха и ръководители на десетки региони. Освен в Чукотка и Магаданска област, гласуваха и живеещите в Подмосковието, във Владимировска област, гражданите на Хакасия, на Забайкалието, на Хабаровския край, Дагестан и Ингушетия. В неделния единен ден за гласуване се избираха и кметове на осем регионални столици, включително на Хабаровск, Владивосток и Екатеринбург, избираха се също 16 регионални парламента и 12 градски събрания. Общо в Руската федерация се състояха около 7000 избори и референдуми на регионално и местно равнище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай