Събота,

Чакаме милиардите от Брюксел. Кога и как

От: Редактор -
Чакаме милиардите от Брюксел. Кога и как
A
A
A

Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения за очакванията си към съдържанието на плановете на страните от ЕС за възстановяване на икономиката от последиците от пандемията, предаде БТА.

Комисията отбелязва, че ще оценява плановете по 11 показателя, сред които са изпълнението на препоръките й за икономически реформи.

37 на сто от сумите, залегнали в плановете, трябва да бъдат насочени към опазване на природата, 20 на сто за цифровизация, а останалите - за работни места и укрепване на институциите и обществото.

Комисията уточни, че дава съвети на правителствата как да подготвят черновите, за да се избегне предварително допускането на несъответствия.

Предвижда се при одобряването на плановете да бъдат авансово осигурени 13 на сто от предвидените бюджетни суми.

Ако плановете бъдат одобрени навреме и ако бъде въведено законодателството за нови европейски данъци, първите плащания може да се очакват от средата на годината.

Държавите, които предадат по-късно плановете си, реалистично могат да получат първите средства през есента, каза наскоро по БНР зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

За да започнат плащанията, ЕК трябва да се произнесе в срок от два месеца от получаването на плана от дадена държава. След това Съветът на ЕС в срок от един месец следва да одобри предложението на комисията за изплащането на сумите към държавите.

Комисията отбелязва, че разходите по плановете ще бъдат следени от ОЛАФ, Сметната палата на ЕС и от Европейската прокуратура.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички