Бутновници превзеха град Мосул в Ирак

Бутновници превзеха град Мосул в Ирак | StandartNews.com

Багдад. Министър-председателят на Ирак поиска от парламента да обяви извънредно положение, след като ислямистки бойци завзеха град Мосул, предаде Би Би Си.

Нури Малики призна, че "жизненоважни области" на северния град са били превзети.

Стотици мъже, въоръжени с гранатомети и картечници, превззеха офиси на провинциалното правителство на Ниневия в Мосул през ноща.

Те също така унищожиха няколко полицейски участък, преди да преминат към атака на летището и щаба на армията в града.

Екстремисти от свързаната с „Ал Кайда" сунитска групировка "Ислямска държава Ирак и Левант" са взели под свой контрол иракския град Мосул, предадоха световните агенции, като се позова на информация от губернатора на провинцията Атиля ан-Нуджефри.

Сутринта започнаха сблъсъци между въоръжени екстремисти и иракските сили за сигурност. Екстремистите са успели да превземат сградата на губернаторството, след като охраната й е избягала.

Членовете на терористичната групировка са се придвижили към южните покрайнини на града, където се намират военното летище, военна база и затвор на иракските сили за сигурност, където са затворени десетки от най-опасните терористи в Ирак. Стотици затворници са избягали. Стратегическите обекти в града вече са под контрола на екстремистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай