Буш знаел за мъченията на ЦРУ

Буш знаел за мъченията на ЦРУ | StandartNews.com

Докладът на Сената е пълен с глупости, заяви бившият вицепрезидент Дик Чейни

Бившият американски президент Джордж Буш беше изцяло информиран за техниките за разпити на ЦРУ, осъдени в доклад на Сената. Това заяви бившият вицепрезидент Дик Чейни пред Фокс Нюз. По думите му Буш "знаеше всичко, което трябваше да знае" за програмата, а докладът е пълен с "глупости".

Вчера Сенатът представи своя доклад, в който се разкриват потресаващи данни за мъченията по време на разпити на затворници. Според документа ЦРУ е заблуждавало политиците относно програмата. Дик Чейни обаче отрича това твърдение. В интервюто той казва още, че докладът е напълно погрешен, признавайки все пак, че не е чел целия документ.

"Президентът Буш знаеше всичко, което трябваше и искаше да знае. Познаваше техниките, не съм правил усилия да ги пазя в тайна от него", казва още Чейни.

Самият Буш защити ЦРУ още преди излизането на доклада. "Щастливци сме, че имаме мъже и жени в ЦРУ, които работят, за да ни защитават", каза Буш в неделя пред Си Ен Ен. Чейни смята, че програмата за разпити е спасила човешки животи и че ЦРУ заслужава доверие, а не да бъде осъждана. Междувременно най-малко шест посолства на САЩ в Близкия изток, Азия и Европа предупредиха, че може да има антиамерикански демонстрации и нападения след оповестяването на сенатския доклад. Дипломатическите мисии на САЩ в Египет, Швеция и Холандия отправиха към американците известия с подобно съдържание.

САЩ закриха затвора в Баграм

САЩ са закрили вчера центъра за задържане в Баграм и повече не държат затворници в Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на Пентагона. Така ведомството затваря спорна глава от дългата "война с терора" на Вашингтон. Говорител на Пентагона посочи, че задържаните в центъра са предадени на афганистанските власти. Ройтерс съобщава, позовавайки се на адвокат, че сред предадените е и боец от "Ал Кайда", споменат в доклада на американския Сенат като един от обектите на бруталните техники за разпит на ЦРУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай