Британци декодират черната кутия на сваления Су-24

Британци декодират черната кутия на сваления Су-24 | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин покани блитански експерти да изследват черната кутия на бомбардировача Су-24, който бе свален от турските ВВС миналия месец. Предложението бе отправено от държавния глава в телефонен разговор с британския премиер Дейвид Камерън, съобщиха от Кремъл. Във вторник военният министър Сергей Шойгу представи пред Путин черната кутия на самолета, но президентът разпореди изследването и експертният й анализ да бъдат извършени от чуждестранни, а не руски специалисти. Москва смята, че декодирането на уреда ще потвърди тезата й, че бомбардировачът не е навлизал в турското въздушно пространство, а е бил свален на територията на Сирия.

Путин заяви, че каквито и да са данните, регистрирани от черната кутия, те няма да променят отношението на Москва към Анкара.

"Искам веднага да кажа, че каквото и да научим от черната кутия, отношението ни към извършеното от турските власти няма да се промени. Отново ще повторя: ние се отнасяхме с Турция не само като с приятелска страна, но и като със съюзник в борбата с тероризма и никой не очакваше такъв подъл, предателски удар в гърба", каза Путин.

"Затова с този прибор трябва да се работи най-внимателно, подробно и на високо професионално равнище заедно с международни експерти. Във всеки случай сме длъжни да поканим всички, които искат да участват в тази работа", заяви още той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък съобщи, че следващата седмица пътува за Москва, за разговори с Путин относно кризата в Украйна и сирийския конфликт, предаде Ройтерс. Кери ще се срещне и с външния министър Сергей Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай