Британската лира с дъно от 7 г. заради Brexit

Британската лира с дъно от 7 г. заради Brexit | StandartNews.com

Британската лира удари 7-годишно дъно от 1,4057 долара заради сценария Brexit. Валутата на Великобритания се намира под силен натиск от разпродажби заради слуховете, че Великобритания може да напусне Европейския съюз.

Лирата се обезценява с 2,28% от петъчно ниво на затваряне малко над 1,4400 щатски долара, падайки от 1,4057 долара, споделят финансови анализатори. И уточняват, че това е най-солиден дневен спад на паунда от 2009-а година насам. В същото време еврото поскъпва с 1,25% към 5-дневен връх от 0,7842 британски лири.

Сценарият Brexit, който заплашва Острова, се отразяват негативно и на единната европейска валута. Евентуално излизане на Великобритания от ЕС не би било икономически добро не само за нея, но и за Европа с оглед на техните тесни търговски взаимоотношения, допълват анализатори.

С 1,07% се понижи еврото до триседмично дъно от 1,1004 долара. То удари близо тригодишно дъно от 124,56 японски йени. Скокът на петрола с около 5% пък връща "carry trade" статута на европейската и на японската валути (статута им на "евтини/нисколихвени" валути, използвана за покупка на високодоходни финансови активи).

Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. Това заяви по-рано днес еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси пред "Франс 5". Вчера пък кметът на Лондон Борис Джонсън обяви пред Би Би Си, че ще агитира Великобритания да излезе от ЕС. Допитване пък показва, че 48% от британците пък се обявяват за оставане в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай