Бразилия с ключова реакция след атентата в Израел

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя

Бразилия с ключова реакция след атентата в Израел | StandartNews.com

Бразилия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, заради атаката срещу Израел, предаде Ройтерс, като се позова на бразилското външно министерство, информира Нова телевизия. 

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя, съобщиха дипломати. Бразилия, която този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, осъди атаките срещу Израел и изрази солидарността си с израелците, като в същото време изрази отново убедеността си, че израелско-палестинският конфликт следва да има двудържавно решение. 

Палестинското ислямистко движение Хамас предприе в събота най-голямата атака срещу Израел от години, като уби най-малко 40 души и рани хиляди. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е във война и обеща възмездие за атаката. "Бразилското правителство още веднъж изразява позицията си, че няма оправдание за прибягването до насилие, особено срещу цивилни, и призовава всички страни да проявят максимална сдържаност, за да не се стига до ескалация", каза бразилското външно министерство. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъжда нападението на Хамас и призовава "да се положат всички дипломатически усилия, за да се избегне по-широк пожар", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Генералният секретар е дълбоко обезпокоен за цивилното население и призовава за максимална сдържаност.  Цивилното население трябва да бъде уважавано и защитавано по всяко време в съответствие с международното хуманитарно право", добави Дюжарик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай