Братята застреляли българския граничар отричат умишлено убийство

Петър Бъчваров беше застрелян през ноември миналата година

Братята застреляли българския граничар отричат умишлено убийство | StandartNews.com

Източник: бТВ

Двамата братя Енгин и Мустафа Ердован, обвинени за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров, отрекоха да е имало умисъл в действията им. Те бяха разпитани в съда в Одрин, предаде бТВ.

Бъчваров беше застрелян през ноември миналата година по време на патрул на границата с Турция.

Енгин Ердован призна че е стрелял в тъмното, след като видял светлина. Помислил, че са афганистанци. Имал пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали, за да са овчари.

Мустафа потвърди, че брат му е стрелял, но и той твърди, че в тъмното се заблудил, че стреля по афганистанци. Енгин каза, че не са знаели че са в гранична зона, нямало табела. „Виновен съм, но стрелях по невнимание. Не приемам обвинението за умишлено убийство“, каза Енгин.

В съдебната зала бяха родителите на убития граничен полицай, които бяха конституирани като частни обвинители. Те нямат финансови претенции, стана ясно в съда. Поискаха само справедлива присъда - доживотен затвор без право на замяна. Адвокатът на семейството Джошкун Молла е категоричен, че убийството е било планирано от братята и е извършено с особена жестокост и дързост.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 14 декември.

Съдията призова в заседанието да се яви и да даде показания Рашко Рашков - военнослужещият от българската армия, който е бил в патрулната двойка със сержант Бъчваров. Според съда това е единственото, което липсва по делото, за да се произнесе присъда.

В залата присъства директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов, към когото съдията се обърна с призив да съдейства за показанията на Рашков. Златанов се ангажира да говори както с военнослужещия, така и с Министерство на отбраната и Прокуратурата, за да се ускори процедурата по даване на показания. Ако Рашков не пожелае да ги даде пред съда в Одрин, има възможност да го направи пред български съд, за което ще бъде задействана процедура.

След заседанието шефът на „Гранична полиция“ съобщи, че на граничната бразда до Голям Дервент, където стана инцидентът, и до момента няма изградена сензорна система и видеонаблюдение. 110 километра от общо 260 по границата с Турция не са обезпечени с техника за наблюдение. Това предстои да бъде заложено в бюджета за следващата година, каза още Златанов. Той се ангажира държавата да бъде до семейството на загиналия полицай по време на целия процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай