Божие чудо в епицентъра на земетресението в Турция

Статуята е  символ на надежда за всички вярващи християни и мюсюлмани

Божие чудо в епицентъра на земетресението в Турция | StandartNews.com

Статуя на Дева Мария в Искандерун е останала непокътната по време на разрушителното земетресение в Турция през февруари, независимо че катедралата е рухнала. Оцелялата статуя вече се превърна във вдъхновяващ символ на надеждата, съобщи Fox News като направи репортаж за епицентъра на смъртоносната стихия, която отне живота на над 50 000 човека и рани стотици хиляди.

Отец Антуан Илгит, йезуитски свещеник, в катедралата в Искандер твърди, че не е повярвал като е видял как цялата постройка е в руини, но жестокото земетресение не е успяло да помръдне статута на Дева Мария.

Тогава взех образа на Дева Мария от катедралата и то занесох сред хилядите бедстващи хора, за да бъде нашата сила. Беше студено, валеше дъжд, земята не спираше да се тресе, но вече бях сигурен, че  ще се изправим след всичко, което ни връхлита, казва отец Илгит.

Хиляди сгради бяха частично или напълно разрушени, след „бедствието на века“ което буквално срина югоизточния регион на Турция.

Колосалното бедствие нанесе огромни щети и на културното наследство. Редица исторически обекти в региона, известни със своите археологически съкровища, музеи и мозайки, разположени предимно в Антакия и Искандерун, рухнаха след мощните земетресения.

Една от тях е 152-годишната католическа църква в Искендерун, в която от години служи отец Илгит.  Тя е италиано-латинската католическа катедрала "Благовещение",  строена повече от 13 години, която беше и център на анадолската католическа църква.

Наполовина разрушена в Антакия е и историческата гръцка православна църква. Покривът на сградата и някои от стените й напълно се срутиха.

Земетресението напълно е разрушило купола и част от външната конструкция на джамията Хабиб-и Некар в Антакия, смятана за една от най-старите джамии в Анадола, заедно с джамията Диарбекир Улу, датираща от седми век.

Пещерната църква „Св. Пиер“, която е една от първите църкви в света, като по чудо, не е била засегната от земетресенията.

Отец Джефри Кърби, пастор на католическата църква "Дева Мария от благодатта" в Южна Каролина, заяви пред Fox News, че запазването на статуята на Дева Мария не е единственото чудо, което е дошло от земетресението в Турция.

Много религиозни артефакти са устояли. Икона се вижда сред останките на разрушената Гръцка православна църква "Света Богородица" в село до Антакия, припомни той.

Защитата на статуята на Мария е духовно свидетелство за споделената привързаност на християните и мюсюлманите към Блажената Дева Мария, каза отец Кърби.

"Има много малко религиозни символи, които са общи за християните и мюсюлманите, но Мария е една от тях", каза той.

Хората от различни религии събираха копия на Корана и Евангелията от развалините след смъртоносното земетресение в Кахраманмарасш, добави той.

Според него Дева Мария е почитана и в двете традиции, а присъствието на нейната статуя служи като вдъхновяващ символ на надежда за всички вярващи християни и мюсюлмани. Оцеляването на нейната статуя, извлечена от хаоса на земетресението, е призив за вяра и увереност в Божието присъствие и възстановяване на живота след загуба и разрушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай