Бой и обещания за мир в Украйна (ОБЗОР)

Бой и обещания за мир в Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Опълченците започнаха да изтеглят тежкото въоръжение

С нови боеве и обещания за мир изтекоха последните часове преди договореното в Минск примирие в Източна Украйна. Спирането на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение трябваше за започне в нощта срещу неделя местно време. Бойните действия в района днес поставиха под съмнение това, но и двете воюващи страни обещаха, че споразумението ще бъде спазено.

В събота артилерийски огън се чуваше в град Донецк, съобщиха руските медии. Ожесточени боеве продължаваха да се водят около Дебалцево - стратегически град, който все още е под контрола на украинските войски, но почти обграден от сепаратистите. Също така бяха регистрирани сблъсъци и артилерийски огън до южния пристанищен град Мариупол. РИА Новости съобщи, че при взрив на автобусна спирка близо до резиденцията на лидера на Донецката народна република Александър Захарченко са загинали трима души, а четирима са ранени.

Украинският доброволчески батальон "Азов" съобщи, че опълченците използват артилерия и танкове за офанзива срещу село Широкино до Мариупол и то било "изравнено със земята". Украинсите военни твърдят, че само за последните 24 часа са били убити 100 опълченци, а 180 са били ранени. По последни данни на ООН общият брой на убитите в конфликта е вече 5500.

Председателят на парламента на Луганската народна република Алексей Карякин заяви, че започва изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия. "Изтегляме тежката артилерия. Нашите бойци остават на позиции. Ще предприемем всички стъпки, за да спрем войната", каза той.

Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко пък обяви, че опълченците смятат да прекратят огъня в уречения час, както е отбелязано в споразумението от Минск. Той обаче предупреди, че ДНР ще предяви претенции към цялата Донецка област, ако не получи независимост. По-рано през деня двете "републики" ратифицираха подписаните в Минск документи и създадоха работни групи, които да реализират мерките, разписани в споразумението.

Порошенко пак плаши с военно положение

Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди, че ако не бъде постигнат мир в Източна Украйна, ще въведе военно положение в цялата страна. Това той направи по време на церемония по предаване на военна техника на пограничните войски днес.

Очакваше се по-късно в събота украинският държавен глава да обсъди по телефона ситуацията в Източна Украйна с лидерите на Франция и Германия и президента на САЩ, посочи Франс прес.

Световната банка дава $2 млрд. на Киев

Световната банка смята да отдели 2 млрд. долара за Украйна тази година, съобщи Ройтерс, като се позовава на декларация на финансовата институция. По думите на президента на СБ Джим Йон Ким средствата ще са предназначени за подпомагане на бедното население, за провеждане на реформи, а също за борба с корупцията. Парите ще бъдат отпуснати в рамките на помощта, оказвана от международната общност.

Преди няколко дни стана ясно, че Международният валутен фонд ще предостави на Украйна кредит от 17,5 млрд. долара. Програмата за кредитиране е разчетена за 4 г. Решението за отпускане на помощта засега има предварителен характер и подлежи на одобрение от ръководството на МВФ.

Споразумението да се спази, призова Г-7

Лидерите на групата на седемте най-големи световни икономики Г-7 призоваха за строго спазване на споразуменията от Минск за Украйна. Те също така предупредиха, че са готови да наложат санкции на нарушителите на тези договорености, се казва в оповестено от френското президентство изявление. Г-7 е съставена от САЩ, Япония, Канада, Германия, Великобритания, Франция и Италия.

Г-7 заяви, че продължава да изпитва безпокойство от ситуацията в Украйна. Заедно с председателите на Съвета на ЕС и на Европейската комисия Групата на седемте настоя всички страни строго да спазват клаузите на споразуменията от Минск, постигнати в четвъртък след дълги преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Двете "републики" с политически претенции

Окончателният текст от закона за местните избори в Донбас трябва да бъде съгласуван с представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Това заявиха техните представители на преговорите в Минск Денис Пушилин и Владислав Дейнег, съобщи ТАСС.

В бъдещия закон на Украйна за изборите трябва да бъдат включени особености от законодателството на ДНР и ЛНР за избор на органи на местното самоуправление, се казва в съобщението. Окончателният текст трябва да бъде съгласуван с представители на републиката, поясниха те. В изборите няма да бъдат допуснати политически сили, които са участвали в агресията или са подкрепяли агресивно поведение срещу ДНР и ЛНР, подчертават те.

Лондон даде БТР-и на Киев

Излезли от употреба бронетранспортьори Saxon, които са били на въоръжение в британската армия, са доставени в Украйна. Това съобщи секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов. Той добави, че в близко бъдеще ще бъдат доставени още 55 БТР-а. По думите му машините пристигат без инсталирани оръжия, с каквито ще бъдат оборудвани в заводите на държавния концерн "Укрооборонпром". Според представител на министерството на отбраната на Великобритания става въпрос за машини, които вече не са експлоатирани от британската армия и са без въоръжение. Сделката била договорена още през 2013 г., т.е. преди началото на конфликта в Украйна, твърдят от британското МО.

Русия внесе в ООН проект за Украйна

Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция, одобряваща подписаното в четвъртък споразумение за разрешаване на украинската криза, съобщи РИА Новости. "Целта е да се подкрепи пакетът от договорености в Минск, без каквито и да е интерпретации", каза източник от МВнР на Русия и допълни, че Москва разчита, че резолюцията ще бъде приета единодушно. Предварителното заседание е планирано за днес.

Саакашвили стана съветник на Порошенко

Бившият лидер на Грузия Михаил Саакашвили бе назначен за съветник на украинския президент и ще помага за реализирането на ключови реформи в разкъсваната от война страна. На тази нова позиция като ръководител на Консултативния международен съвет за реформите 47-годишният бивш президент на Грузия ще помогне за прилагането на най-добрите практики и за спечелването на глобална подкрепа за бившата съветска страна. "Михаил ще бъде представител на Украйна в чужбина и на международната общност в страната ни", се казва в изявление на президента на Украйна Петро Порошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай