Борци за правда ли? Семейство Орбан шокираха Европа

С колко забогатя зетят на премиера за нула време

Борци за правда ли? Семейство Орбан шокираха Европа | StandartNews.com

Тази история е повече от класика.

Преустроената централа в бароков стил на Виктор Орбан в района на замъка „Буда“ е ярък символ на премиер, който превръща страната си в свое политическо владение.

Но в града се изгражда различна империя, пише Bloomberg.

Зетят на Орбан Ищван Тиборч се превръща в най-влиятелния инвеститор в туристическата индустрия в страната, включително с пет хотела в Будапеща, които са завършени или са в процес на реконструкция.

Активите на холдинговата му компания са нараснали до най-малко 65 млрд. форинта (180 млн. долара) през последните осем години, сочат публикувани неотдавна документи.

Силните семейни връзки в бизнеса не са новост и 37-годишният Тиборч казва, че няма участие в политиката. Но Унгария на Орбан е страна, където всички пътища са все повече политически.

Тиборч твърди, че има мисия да помогне за промяната на унгарската столица, така че да навакса изоставането си от градове като Виена от гледна точка на по-висок клас места за настаняване.

Това включва възстановяване на сгради като спа хотела Gellert на брега на Дунав в Буда и хотел Dorothea в Пеща.

Визията му е „да издигне Будапеща до водеща туристическа дестинация от по-високо качество“, заяви Тиборч в имейл миналия месец, в една от редките си изяви пред чуждестранни медии.

„Тук съм дългосрочно“, допълни той. Тиборч откри също частен клуб и преустроени хотели на други туристически места като езерото Балатон и винената област Токай.

Но опоненти на Орбан твърдят, че издигането на Тиборч показва как политиката и бизнесът са станали взаимосвързани при ръководител, когото Европейският съюз обвинява, че затвърждава система на шуробаджанащина.

Средства за около 19 млрд. евро за Унгария остават замразени от ЕС отчасти заради притеснения как се разходват средствата, а страната е на дъното в блока според годишния индекс за възприятие на корупцията на „Трансперънси Интернешънъл“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай