Боливия е сърдита на Европа

Боливия е сърдита на Европа | StandartNews.com

Ла Пас. Боливийският президент Ево Моралес заплаши да затвори американското посолство в страната, след като самолетът му беше блокиран при опити за полет в европейското въздушно пространство, за което той обвинява САЩ.

Той беше принуден да кацне в Австрия във вторник, след като няколко европейски държави му забраниха да навлиза в пространството им, и успя да отлети обратно към Боливия в сряда. Причината е, че имаше съмнения, че на борда на самолета е американският бежанец и бивш служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който разкри тайната програма за подслушване на Съединените щати ПРИЗМА.

Моралес съответно обвини САЩ, че са притиснали европейските си партньори да му откажат преминаване през въздушните пространства.

„Няма да ми мигне окото да затворя американското посолство. Имаме достойнство и сме суверенна държава. Без САЩ дори ще сме по-демократични", обяви Моралес.

Президентският му самолет получи отказ да премине през териториите на няколко държави и беше неколкократно пренасочван. Преди това Моралес беше на посещение в Русия и се появиха твърдения, че обмисля да даде убежище на Сноудън, който от дни е на неутрална територия в транзитната зона на московското летище Шереметиево.

Случаят с проблемния полет на Моралес беше обсъден от него с президентите на Аржентина, Уругвай, Еквадор, Венецуела и Суринами, които напълно го подкрепиха, а аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер настоя замесените държави да се извинят. След протести в боливийската столица Ла Пас това вече се случи от страна на Франция, която обясни инцидента с „проблемна информация", визирайки съмненията за Сноудън на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай