Бившият и бъдещ премиер на Словакия ще маха Шенген

Унгария приветства днес победата на Роберт Фицо, като заяви, че той споделя позициите им

Бившият и бъдещ премиер на Словакия ще маха Шенген | StandartNews.com

Словашката президентка Зузана Чапутова обяви, че утре ще даде на победителя от изборите мандат за сформиране на правителство, което значи, че бившият премиер Роберт Фицо ще получи първи възможността да направи коалиция, предаде Ройтерс.

Чапутова не назова по име партията на Фицо "Посока - социална демокрация", чиято кампания бе съсредоточена върху прекратяването на военната помощ за Украйна. Партията спечели изборите с 22,94% от гласовете при 99,98% обработен вот, а либералната партия "Прогресивна демокрация" остана със 17,96 на сто. В парламента места спечелиха още пет партии.

В същото време министърът на външните работи на Унгария приветства днес победата на Фицо, като заяви, че той споделя позицията на унгарското правителство по въпроси като миграцията и войната в Украйна.

"Роберт Фицо има същите възгледи по въпросите за войната, миграцията и половете. Победата му дава сериозна възможност за укрепване на Вишеградската група", написа външният министър Петер Сиярто във "Фейсбук".

Роберт Фицо също направи изявление, свързано с Унгария, като подчерта, че въвеждането на гранични проверки със страната са приоритет за новото правителство. Словакия трябва да поднови граничния контрол с Унгария, за да намали притока на нелегални мигранти, каза той и допълни, че това е един от първите приоритети на потенциалното му правителство.

За да сформира коалиция Фицо трябва да убеди бившия си съюзник, превърнал се в съперник, да управлява с него, както и с малка националистическа партия. Кампанията му бе съсредоточена още и срещу нелегалната миграция, като критикуваше служебното правителство, че не полага достатъчно усилия и не изисква отменянето на правилото на "отворени граници", наложено от Шенген.

Трикратният премиер каза, че е необходим контрол по цялата граница на Словакия с Унгария.

"Едно от първите решения на правителството трябва да е нареждане за подновяване на граничния контрол с Унгария", каза Фицо на пресконференция и допълни, че за целта ще се наложи прилагане на сила.

През последните години все по-голям поток от нелегални мигранти преминава през Словакия, насочвайки се към Германия и Западна Европа, което позволява на политиците в региона да се възползват от проблема пред избирателите, отбелязва Ройтерс.

Мигрантите, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, идват основно по т.нар. Балкански маршрут, като влизат в Унгария от Сърбия въпреки стоманената ограда, която унгарският министър-председател Виктор Орбан изгради след миграционната криза, която разтърси Европа през 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай