Безумно искане на Варшава поставя Полша и Германия на нож

Ярослав Качински, лидер на партията "Право и справедливост", отправи искането

Безумно искане на Варшава поставя Полша и Германия на нож | StandartNews.com

Германската страна трябва да плати на Полша 6,2 трилиона злоти (1,32 трилиона евро) компенсация за разрушенията, причинени през Втората световна война, заяви президентът на управляващата партия в страната. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

Ярослав Качински, лидер на партията "Право и справедливост", каза това на церемония по представяне на доклад, описващ подробно загубите на Полша в резултат на германската инвазия.

Докладът ще помогне за популяризирането на проблема на международната сцена, подчерта той.

Преди презентацията, която съвпадна с 83-ата годишнина от избухването на Втората световна война, участниците почетоха с минута мълчание жертвите й.

Качински каза, че макар процесът на репарации да е "дълъг и труден", въпросът е да се "получат обезщетения за всичко, което Германия, германската държава, германската нация направиха в Полша през годините 1939-1945 г."

Той добави, че "десетки страни по света... са получили обезщетения от Германия, докато Полша не е", което той отдаде на липсата на инициатива.

Качински каза, че общ принцип, прилаган в международните отношения, според който, ако една държава причини голяма вреда на друга, тя трябва да компенсира тази вреда. "И няма причина Полша да бъде изключена от действието на този принцип", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай