Без матури и кандидатстудентски изпити в Англия

Това става след като премиерът Борис Джонсън обяви нов локдаун

Без матури и кандидатстудентски изпити в Англия | StandartNews.com

Британският вицепремиер Майкъл Гоув потвърди тази сутрин, че матурите и кандидатстудентските изпити в Англия ще бъдат отменени заради пандемията от Covid-19. Това става след като премиерът Борис Джонсън обяви нов локдаун в Англия, включващ затваряне и на училищата, съобщи БНР.

В останалите части на Обединеното кралство – Шотландия , Уелс и Северна Ирландия, които имат собствена политика в борбата с вируса – съща са в сила локдауни.

Експертите са на мнение, че това е най-тежкият локдаун, налаган досега.

Освен всички останали ограничителни мерки, училищата в Англия ще бъдат затворени до средата на февруари. Това незабавно повдигна въпроса за матурите и изпитите.

Тази сутрин вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че министърът на образованието Гавин Уилямсън подробно ще информира парламента утре за случващото се в образованието, но потвърди, че матурите и изпитите в Англия ще бъдат отменени. И посочи, че правителството води разговори с изпитващия орган за намиране на алтернатива за оценката възможно най-бързо.

Гоув защити премиера Джонсън за промяната в позицията за училищата, след като в понеделник сутринта заяви, че училищата са напълно безопасни, а вечерта ги нарече „вектори на разпространението на вируса“.

Решението, каза Гоув, е взето, след като здравните съветници на правителството са препоръчали локдауна, за да бъде спасено здравеопазването от претоварване.

Мнозина изразиха недоумение от факта, че детските градини остават отворени.

Гоув не се ангажира с точна дата на приключване на локдауна, но изрази оптимизъм, че в началото на март ще започне облекчаване на мерките. Той отправи и послание към британците да не пътуват, както у дома, така и в чужбина, като допълни, че по-късно днес ще бъдат публикувани нови мерки по границите за спиране на разпространението на вируса.

Междувременно от българското посолство в Лондон посъветваха шофьорите на камиони да следват актуалните указания в социалните мрежи за трафика през Ламанша.

Българското външно министерство предупреди българските шофьори на Острова, че е задължително да си направят бърз антигенен тест, за да могат да преминат на френския бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай