Бели нощи чакат полярниците ни в Антарктида

Това каза Христо Пимпирев

Бели нощи чакат полярниците ни в Антарктида | StandartNews.com

Българските полярници от 29-ата национална антарктическа експедиция рано тази сутрин са отплавали от пристанището на чилийския град Пунта Аренас. Очаква се групата да достигне остров Ливингстън на 25 февруари, съобщи БНР.

„Вече навлязоха в Пролива на Дрейк, очаква се да не е много бурен – все пак това е проливът, който свързва два океана и почти винаги има бури“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

По думите му тази експедиция е много особена, както и животът през цялата изминала година в целия свят. „Вече сме 23 февруари, а базата ни все още не е открита.

Това е 29-а експедиция. Досега хората от базата ни вече се завръщат по това време и се готви зазимяване на базата. Това е една екстремна година и за полярните изследвания.“

„Ние не сме приготвени за зимуване, нашата база е лятна база и като ръководител на експедицията трябва да координирам цялата дейност. (…) С настъпването на зимата се усложнява ледовата обстановка.

Самото прибиране не е толкова лесно“, разказа проф. Пимпирев. Той отбеляза, че тази година полярниците ще работят в стеснен времеви отрязък, „захапвайки от идващата полярна зима“.

В момента денят на Антарктида намалява, нощта заема по-голямата част от денонощието, докато в края на декември и януари, когато традиционно работят учените там, има бели нощи и повече възможности за работа при по-благоприятни метеорологични условия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай