Бедствие в Норвегия. Язовирна стена с опасност от скъсване

Норвегия евакуира над 600 души

Бедствие в Норвегия. Язовирна стена с опасност от скъсване | StandartNews.com

Хиляди местни жители са евакуирани в Норвегия, докато нивото на реките днес се вдигна до най-високите си стойности от поне 50 години, а жилища и предприятия бяха наводнени или отнесени от свлачища, предаде Ройтерс.

В обширни части на Южна Норвегия бяха затворени главни пътища и спрени влакове, тъй като реките са излезли от коритата си. Властите предупреждават за нови наводнения през следващите дни с придвижването на водата към по-ниско разположените крайбрежни райони.

Властите на норвежкия окръг Инландет, един от най-тежко засегнатите райони, предупредиха, че наводненията са изолирали много местни жители и аварийните служби може и да не успеят да стигнат до всички нуждаещи се от помощ.

Полицията в Южна Норвегия заяви, че над 600 души са били евакуирани в район северно от Осло през тази нощ и допълни, че ситуацията там е "неясна и хаотична". Норвежкото пътно управление съобщи, че всички основни пътища между Осло и Трондхайм, третия по големина град в Норвегия, са затворени.

Правителството в Осло днес реши да мобилизира повече хеликоптери, които да участват в евакуацията, съобщи министерството на правосъдието и обществената сигурност. Според норвежките власти до този момент няма регистрирани смъртни случаи в резултат на бедствието.

Норвежките власти съобщиха още, че се обмисля взривяване на язовирна стена, която за която има опасност от скъсване, за да предотвратят разположените по-ниско населени места да бъдат залети. Река Глома, най-дългата и пълноводна река в Норвегия, е преградена от водноелектрическата централа "Браскерайдфос", която е наводнена и не работи. Полицията заяви, че контролирана експлозия преди евентуалното скъсване на язовирната стена би позволила на властите да овладеят притока на вода, пише БТА

От няколко дни бурята "Ханс" връхлита части от Скандинавия и Прибалтика, като предизвика преливане на реки, повреди пътища и причини наранявания на местни жители от падащи клони. В Швеция и Норвегия бараки, малки къщи и мобилни домове бяха отнесени от реки или силни морски течения.

Силни ветрове, интензивни валежи и свлачища засегнаха различни части на скандинавския регион през последните дни, като прекъснаха електрозахранването във Финландия, наводниха селища в Норвегия и Швеция и доведоха до спиране на обществения транспорт в най-силно засегнатите райони.

Голяма част от пристанището в Гьотеборг, втория по големина град в Швеция, е под вода. Шведският метеорологичен институт обяви днес червена степен на опасност за западното крайбрежие на страната, като заяви, че може да се очакват "много големи количества дъжд, които да предизвикат изключително висок прилив на реките". 

Шведски влак дерайлира в понеделник, когато железопътна дига бе отнесена от наводненията, в резултат на което трима души бяха ранени. Властите в Норвегия и Швеция продължават и днес в няколко региона обявената червена степен на опасност, най-сериозното предупреждение за наводнения.

Норвежкият метеорологичен институт издаде най-сериозното си предупреждение за екстремни метеорологични условия поради проливните дъждове. "Това е много сериозна ситуация, която може да доведе до обширни последици и щети", съобщиха метеоролозите.

/ЛМ/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай