Байдън със знакова обиколка в Европа. Срещи, които дълго ще се помнят

Отива в новата натовска крепост Вилнюс

Байдън със знакова обиколка в Европа. Срещи, които дълго ще се помнят | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън потегли на 5-дневна обиколка в Европа. Тази вечер той пристига в Лондон, но в центъра на посещенията е срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вилнюс - само на няколкостотин километра от фронтовата линия в Украйна, предаде БНТ. Накрая Байдън ще участва в срещата на върха на балтийските държави във Финландия. Там символично ще издигне западния флаг в най-новата членка на Алианса. Следващата седмица ще е богата на дипломатически срещи и послания.

ВИЖ ОЩЕ: Вилнюс стана натовска крепост. Среща на лидерите

Преди да се отправи на 5-дневна обиколка в Европа Джо Байдън избра да почива на плажа в близост до имението си в щата Делауеър. Тази вечер той пристига в Лондон, където ще се срещне с крал Чарлз Трети и ще разговаря с премиера Риши Сунак. Очаква се във Вилнюс Байдън да произнесе голяма реч пред лидерите на НАТО и да поиска удвояване на западната подкрепа за Украйна. Във Вилнюс ще бъде и украинският президент Володимир Зеленски, който се очаква да поиска ясна декларация, че страната му ще стане член на пакта веднага след края на руската инвазия.

    "Съединените щати силно подкрепят политиката на отворени врати, а Вилнюс ще бъде важен момент от пътя към присъединяването и необходимите реформи за постигане на натовски стандарти в Украйна", коментира Джейк Съливан - съветник по националната сигурност на Белия дом.

И все пак лидерите на държавите от НАТО ще внимават да не повторят случилото се на срещата на върха в Букурещ през 2008 г.

    "В Букурещ ясно казваме, че НАТО приветства стремежите на Грузия и на Украйна към членство в НАТО и им предлагаме ясен път за постигане на тази цел" - Джордж Буш-младши, 2 април 2008 г. в Букурещ.

Но тогава Германия, по това време на управлението на Ангела Меркел, се противопостави на бързото приемане на Украйна в Алианса. За Финландия форумът във Вилнюс ще бъде първа среща на върха като членка на пакта. След Литва американският президент Джо Байдън ще отпътува именно към Хелзинки за срещата на върха на балтийските държави. Там той ще даде обширна пресконференция в същата седмица, в която преди 5 години Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнаха за първи път в съвсем различна геополитическа ситуация и тогавашният американския президент имаше мек тон към Русия.

Тази линия на Северния полярен кръг е единствената железопътна връзка между Швеция и Финландия. Сега финландски строителни фирми работят по нови проекти, които да свържат атлантическото крайбрежие на НАТО в Норвегия до новата граница на пакта с Русия.

Все още не е ясно дали Турция ще вдигне блокадата за присъединяване на Швеция към НАТО. Турски и шведски представители ще проведат нов кръг от преговори в Брюксел, непосредствено преди срещата на върха във Вилнюс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай