Байдън намери важен пост за Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен по-рано заяви, че за нея би било чест да бъде избрана за генсек на НАТО

Байдън намери важен пост за Урсула фон дер Лайен | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън смята ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за най-добрия кандидат за ръководител на НАТО при смяната през следващата година, съобщи британският вестник “Дейли Телеграф”, позовавайки се на неназовани източници в Алианса.

Според един от тях държавният глава на САЩ се опитва да убеди германската политичка да поеме поста на ръководител на НАТО заради опасенията, че през следващите 12 месеца няма да бъде намерен достоен заместник на настоящия генерален секретар на блока Йенс Столтенберг.

"Догодина ще имаме проблем, защото става ясно, че ситуацията няма да стане по-добра от тази година", добави друг източник. Друг събеседник на вестника заяви, че през последните години между Байдън и Фон дер Лайен се е създала "силна връзка", която е засилила трансатлантическите взаимодействия по въпросите на Китай, Украйна и климата. Както е отбелязано в статията, ръководителят на ЕК сега "разчита на Вашингтон за разузнавателна информация", което означава изоставяне на предишния подход, при който информацията от европейските разузнавателни агенции се считаше за основна.

Според “Дейли Телеграф” фактът, че Фон дер Лайен владее свободно френски език, може да ѝ осигури подкрепата на френския президент Еманюел Макрон. В същото време срещу ръководителя на ЕК може да играе лошото управление на германското министерство на отбраната, което тя ръководеше от 2013 до 2019 г.

Фон дер Лайен по-рано заяви, че за нея би било чест да бъде избрана за генерален секретар на НАТО, но неин говорител отбеляза, че тя няма да може да заеме този пост "сега или в бъдеще". Вестникът твърди, че в частни разговори с Байдън Фон дер Лайен е уверила американския президент, че няма да може да заеме поста поне до следващата година, когато са насрочени европейските избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай