Байдън или Тръмп: Обречен ли е изборът на американците

Задава се и трета сила, което е нетипично за САЩ

Байдън или Тръмп: Обречен ли е изборът на американците | StandartNews.com
  • Задава се и трета сила, което е нетипично за САЩ
  • Рон Десантис и Робърт Ф. Кенеди-младши може да са алтернативите

 

Американците са доста загрижени тези дни и поводът не е само един. Но обичайната тревожност за това колко ще струва бензинът за двете семейни коли или някакъв подобен битовизъм е заменена от загрижеността кой ще ги управлява след 2024 година. Дали ще бъде настоящият президент Джо Байдън, когото те недолюбват, защото смятат за прекалено възрастен, или бившият държавен глава Доналд Тръмп, чиято екстравагантност им дойде в повече? А може би има и друга възможност...

  • Президентската надпревара е битка с историята

Байдън започва кампанията си за втори президентски мандат едновременно в достойна за завист и в незавидна позиция, писа "Вашингтон пост". Америка продължава да бъде в лошо настроение, рейтингът на президента е нисък, а ентусиазмът към неговата кандидатура е минимален. Достойна за завист, защото Доналд Тръмп, най-вероятният съперник на Байдън в момента, е идеалният кандидат, който може да превърне гласуването наистина в избор, а не в референдум.

Историята показва, че действащите президенти в САЩ обикновено печелят преизбиране. Но малко президенти - Тръмп е най-скорошният пример - имат толкова слаб рейтинг като този на Байдън в момент, когато той започва кампанията си. "Вашингтон пост" цитира ново проучване на "Ен Би Си нюз", което му дава едва 41% одобрение и рейтинг 38% по отношение на икономиката. В същото проучване 70% от американците казват, че не искат Байдън да се кандидатира за преизбиране, включително 45% от тези, които се определят като демократи.

70-те процента от собствената му партия не искат Джо Байдън да се кандидатира. Повече от половината не искат Доналд Тръмп да се кандидатира. И все пак те двамата сякаш изглеждат неизбежни. Байдън няма опоненти, защото неговата партия не можа да преодолее пагубната партийна дисциплина. При републиканците поне се води някаква битка, независимо, че Тръмп доминира.

Прави са онези, които казват, че проблемът не е само във възрастта на Джо Байдън, а в подтекста, скрит зад тази възраст: че ако той бъде преизбран, има значителен шанс Камала Харис да стане президент. Това си е съвсем в духа на теорията на конспирацията, защото Харис засега остава енигма в политиката. А това плаши избирателите.

  • Какво сънуват републиканците?

Няма избор сякаш и за републиканците. Опоненти на Тръмп има, но шампион срещу него не се вижда на хоризонта. Дори много харесваният губернатор на Флорида Рон Десантис е много далеч от харизмата на Тръмп. Привържениците му се надяват, че няма да се стигне до "служебна победа" за Десантис, ако Тръмп бъде накиснат в американската правосъдна система. Но там се оказва и губернаторът, който вече има сериозен враг в съда в лицето на гиганта на забавната индустрия "Уолт Дисни". Компанията му заведе дело с обвинение, че води срещу нея "целенасочена кампания на управленчески репресии", след като тя се противопостави на закон, свързан с ЛГБТ общността, забраняващ преподаването в училище по въпроси, свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност.

Но Десантис има едно голямо предимство, с което се отправя към своята вероятна кандидатура за Белия дом - купчина пари от дарители, отбелязва "Политико". Докато се подготвя да се включи в президентската надпревара през следващите седмици, Десантис разполага със сметки, имащи за цел да подкрепят кандидатурата му, които възлизат на над 110 милиона долара. И всичко това е преди още той да се е впуснал официално в битката срещу Тръмп. Финансовото предимство на Десантис е взело застрашителни размери в лагера на републиканците. Повечето претенденти имат парични средства, които са по-малко от неговите. Дори подкрепящият Тръмп свръхмощен "Комитет за политически действия", наречен "Да направим Америка велика отново" (MAGA Inc.), отчита в края на 2022 г. към 55 милиона долара в наличност - голяма сума, но далеч по-малка от тази, която има в банката Десантис. Бившият президент е събрал и 18 милиона долара чрез кампанията си от ноември 2022 досега.

А може да са прави и тези, които твърдят, че има само един републиканец, който може да победи Джо Байдън. И това е Рон Десантис. "Политико" цитира социологически проучвания, които показват, че Десантис е в по-силна позиция от Тръмп да спечели срещу Байдън, въпреки че изостава от Тръмп в повечето двубои при първичните избори. Америка се нуждае от смели, консервативни лидери, които не се страхуват да се изправят срещу левицата, да защитават семейството и никога да не отстъпват от трудните битки.

  • Демократите не са единствена алтернатива

При демократите почти нищо ново. Почти! Робърт Ф. Кенеди-младши, който обяви кандидатурата си преди месец, достигна 19% подкрепа през втората седмица сред избирателите демократи. Това е много, особено за човек, на когото са лепнали етикета, че е малко налудничав. Той е антиваксър, а споделя и цяла серия от конспиративни теории. Но неговото по-широко общо послание би се харесало на крайните ляво и дясно и се вписва в общото популистко настроение - "корпорациите и правителството ви лъжат". Кенеди-младши има това, което има и Тръмп - силата на звезда, а носи и така важното фамилно име. Но поне засега няма шанс срещу Джо Байдън.

Задава се и трета сила, което е нетипично за Америка. Центристката група "Без етикети" заяви, че временно се опитва да влезе в избирателните списъци във всички 50 щата. Трета партия ако се появи, вече може да има съвсем реална и изненадваща сила в тази кампания за президентските избори. Независимите избиратели в САЩ сега са повече от членовете на всяка една партия. Разбира се, една трета партия ще трябва да има убедителни кандидати за президент и вицепрезидент, а да се постигне това би било трудно.

Един президент, който не е в центъра на вниманието, е най-доброто нещо, което някога би могло да се случи на прогресивния центристки проект. Но успехът му през 2024 г. зависи от това дали републиканците ще подкрепят Тръмп, или не. Това обаче няма да бъде повторение на 2020 г., дори ако Тръмп се окаже републиканският кандидат, твърди "Вашингтон пост". Преди четири години Байдън беше претендентът, който можеше да се представи като средство за противодействие срещу хаоса и разделението от годините на Тръмп, въздържаната, но опитна ръка, която ще спаси страната от един нетипичен действащ президент.

  • С какво разполага Байдън

Въпреки че ще се опита да направи това отново, Байдън не разполага с лукса да се съсредоточи единствено върху едно такова послание. Днес той е действащият президент, с определени резултати във вътрешен и международен план, които трябва да защитава и популяризира. Резултати, които въпреки ясните постижения през последните две години, остават неясни за много избиратели.

Обявявайки кандидатурата си, Байдън сигнализира за един от начините, чрез които тази кампания ще бъде различна - тя ще постави по-силен акцент върху свободата и защитата на правата на американците, независимо дали става въпрос за аборти, избирателни права или полова идентичност. Но и спечелването на аргумента за икономиката е от съществено значение в кампанията за преизбиране на Байдън, която е може би и по-важна от дебата около културните и социалните въпроси. Той може да изтъкне големия брой създадени работни места и други показатели, но инфлацията и опасенията, че в икономиката може да настъпи рецесия, затрудняват Байдън да обяви победа.

До настъпването на пандемията през пролетта на 2020 г. Тръмп беше смятан за президент на страна със силна икономика. Това остава потенциален характерен белег за бившия президент, който в много други отношения ще се яви на общите избори, обременен от множество противоречия, лъжи и съдебни премеждия.

Байдън избегна една потенциална пречка пред успешната си кампания за преизбиране - той няма сериозен съперник в своята собствена партия за първичните избори. Преди междинните избори през ноември миналата година се говореше често за евентуален съперник. Но след като демократите надминаха очакванията в междинните избори, партията му отново се консолидира около президента. Въпреки това Байдън ръководи една понякога разединена партия. "Вашингтон пост" обръща внимание и на аргумента, че много от демократите, които казват, че не искат Байдън, посочват като основна причина неговата възраст - 80 години. Срещу Тръмп, който е на 76 години, въпросът за възрастта може да има по-малко значение, въпреки че енергията на двамата може да се окаже важна.

Байдън успя да избегне много активна кампания през 2020 г. заради пандемията. Но през 2024 г. избирателите може да искат да видят един по-енергичен кандидат. Ако Байдън застане срещу някой друг, например срещу губернатора на Флорида Рон Десантис, въпросът за поколенията ще бъде на преден план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай