Байдън взе най-важното решение за Израел, Украйна и Путин. Рекордни 100 милиарда

Направи историческо обръщение от Овалния кабинет

Байдън взе най-важното решение за Израел, Украйна и Путин. Рекордни 100 милиарда | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри пакет спешна помощ, предназначен основно за Израел и Украйна.

В обръщение към нацията от Овалния кабинет той подчерта ползите от предоставянето на средствата:

„Това е умна инвестиция, която ще предостави дивиденти за американската сигурност за поколения напред. Тя ще ни даде възможност да държим американските войници извън пътя на злото и ще ни позволи да построим свят за нашите деца и внуци, който е по-безопасен, мирен и процъфтяващ.“

Байдън заяви, че пакетът има за цел да гарантира на Израел и Украйна възможността да защитават страната и народа си, съобщават световните издания. В същото време той предупреди Тел Авив „да не бъде заслепен от гняв“, като каза, че след 11 септември американците също са били разгневени и са потърсили справедливост, но са допуснали грешки.

„Хамас и Путин представляват различни заплахи. Но те имат нещо общо: искат напълно да унищожат съседната демокрация. За Хамас целта на съществуването е унищожаването на Израел и убийството на евреи. В същото време Путин отрича съществуването на Украйна или това, че някога е съществувала държавност. Той твърди, че СССР е създал Украйна", заяви Байдън.

"Защо това е важно за Америка? Историята учи, че когато диктаторите не плащат за агресията, те носят повече хаос, терор и повече разрушения. Те продължават и заплахата за Америка и света нараства."

"Ако не спрем жаждата на Путин за власт и контрол над Украйна, той няма да се ограничи само до Украйна. Путин вече заплашва да "напомни" на Полша, че част от техните земи са били "подарък от Русия".

„Ако отстъпим и позволим на Путин да заличи независимостта на Украйна, няма ли агресорите по света да искат да направят същото?", каза още американският президент.

„Не можем и няма да позволим на терористи като Хамас и тирани като Путин да спечелят. Отказвам да позволя това. В моменти като тези трябва да помним кои сме. Ние сме Съединените американски щати. И няма нищо, което да не е по силите ни, ако го направим заедно", заяви Байдън.

Според американския президент, в случай че Русия нападне съюзник на САЩ в НАТО, САЩ ще "защитят всеки сантиметър от НАТО". "Би се случило това, което не искаме да се случи", твърди Байдън. "Ние не се стремим към това американските войски да се бият в Русия или срещу Русия".

"Позволете ми да изясня нещо. Изпращаме на Украйна оборудване, което имаме на склад. А когато използваме средствата, отпуснати от Конгреса на САЩ, ще ги използваме за попълване на собствените си запаси - с ново оборудване. С оборудване, което защитава Америка и е произведено в Америка", заяви президентът на САЩ.

Байдън каза още, че ще поиска от Конгреса да продължи да изпраща оръжия, от които Украйна се нуждае, за да се защитава срещу руската агресия.

"Украинците имат успех. Когато Путин нахлу в Украйна, той мислеше, че ще превземе Киев и цяла Украйна за броени дни. Измина повече от година и Путин се провали", каза Байдън.

Той заяви още, че сега ръководителят на Кремъл трябва да се обърне към Северна Корея за боеприпаси, а украинските войски успяха да освободят повече от 50% от териториите, превзети от руснаците.

Според информациите, поисканият за одобрение от Конгреса пакет спешна помощ е на обща стойност 100 милиарда долара. Конгресмени заявиха, че очакват около 60 милиарда от средствата да отидат за Киев, 10 милиарда за Израел, а останалите пари да бъдат насочени към Тайван и за гарантиране сигурността по границата.

Камарата на представителите обаче в момента е без председател, което прави невъзможно приемането на каквото и да е законодателство, включително отпускането на помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай