Байдън бие тревога! Извънредни думи за Путин

Президентът на Съединените Щати с предупреждение

Байдън бие тревога! Извънредни думи за Путин | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Президентът на Съединените Щати Джо Байдън настоява пред враждуващите американски законодатели спешно да приемат военна помощ за Киев, като предупреди, че руският президент Владимир Путин няма да спре с Украйна и дори може да влезе в конфликт с НАТО, предаде АФП.

Байдън заяви, че е готов да направи "значителен компромис" с републиканците, които блокират помощта за Украйна в размер на 60 млрд. долара, докато се стремят към строги мерки срещу мигрантите по границата с Мексико.

"Помощта за Украйна не може да чака", заяви Байдън.

"Честно казано, мисля, че е зашеметяващо, че изобщо сме стигнали до този момент, в който републиканците в Конгреса са готови да дадат на Путин най-големия подарък, на който може да се надява", каза още президентът на САЩ.

Байдън говори след видео среща на високо равнище с украинския президент Володимир Зеленски и лидерите на страните от Г-7, за да обсъдят как да се подкрепи западната помощ за Киев.

Той предупреди, че ако Путин, който нареди инвазията в Украйна през февруари 2022 г., победи прозападната си съседка, "той няма да се спре", предаде БНР.

"Ако продължи и след това нападне съюзник на НАТО, когато сме поели ангажимент като член на НАТО... тогава ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият с руски войски."

Украинският президент Зеленски неочаквано отмени планираната си изява по видеовръзка с американски сенатори, в която трябваше да апелира за продължаване на финансирането.

Сенатът трябва да проведе процедурно гласуване на спешния пакет от 106 млрд. долара, който включва помощта за Киев плюс помощ за войната на Израел с Хамас и за охрана на границите.

Републиканците в Сената поставят подкрепата си за допълнителното финансиране на Украйна в зависимост от това дали демократите на Байдън ще приемат реформите в системата за предоставяне на убежище и засилената охрана на границите - мерки, които демократите вече отхвърлиха.

Белият дом предупреди, че ако Конгресът не одобри нови средства за Киев, до края на годината Съединените щати ще изчерпят парите за допълнителна помощ за Украйна.

Разправията подчертава признаците, че подкрепата на Запада за Украйна се размива точно в момента, когато контраофанзивата на Киев отслабва, а силите на Путин се стремят към нови успехи, коментира АФП.

Миналата седмица Путин подписа указ за увеличаване на руските сили с 15% в подкрепа на инвазията си в Украйна

Напоследък Москва дава знаци за възможно мирно споразумение, макар и включващо „свита“, неутрална Украйна.

Руското външно министерство заяви, че траен мир с Украйна може да има само, ако Западът спре да изпраща оръжия и ако Киев приеме "новити териториални реалности".

Говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че за да се осъществи каквато и да е сделка, Украйна трябва да има неутрален статут и да бъдат защитени правата на рускоговорящите жители.

Тя добави, че "в момента не виждаме политическа воля за мир нито в Киев, нито на Запад".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай