Барикади в Ереван заради цената на тока

Барикади в Ереван заради цената на тока | StandartNews.com

Напрежението в Армения заради повишаването на цената на тока продължава да ескалира. След протеста от понеделник вечер, при който имаше ранени и арестувани, вчера част от протестиращите започнаха да правят барикади. Решението за повишаване на цените на тока с между 17 и 22% бе взето по искане на електроразпределителната компания, която е подизпълнител на руската фирма РАО. Аргументът е обезценяване на арменската валута - драма.

Участниците в протеста поискаха президентът Серж Саркисян да отмени решението за това поскъпване. Те очакваха отговор от премиера Овик Абрамян или от председателя на парламента Галуст Саакян до края на деня. В понеделник, когато започна протестът, в него участваха към 4 хиляди души. Неколкостотин решиха да останат през цялата нощ на площада, но сутринта полицията ги разгони с водни струи и задържа над 200 от тях. Група депутати от парламента, хора от творческата интелигенция и бизнесмени предложиха в нощта срещу сряда да станат "жива стена" между полицаите и участниците в митинга, за да предотвратят евентуални сблъсъци.

Днес централният булевард в Ереван "Маршал Баграмян" бе затворен - от едната страна го блокираше полицията, от другата митингуващите бяха издигнали барикади от пластмасови контейнери за смет. Демонстрантите пренебрегнаха призивите на полицията да махнат контейнерите. Стачници съобщиха, че млади активисти са започнали седящ протест и във втория по големина град в Армения - Гюмри. Някои руски медии сравняват протеста в Армения със сценария на "Майдана" в Украйна, тъй като този протест според тях е всъщност недоволство от социално-икономическото управление на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай