Балканска конференция дискутира развитието на Западните Балкани

Балканска конференция дискутира развитието на Западните Балкани  | StandartNews.com

Будва. "Европейските социалисти носят моралната, политическата и стратегическа отговорност да присъединят региона на Западните Балкани към ЕС и да стимулират неговото развитие. Ние трябва да продължим да работим заедно за реализиране на нашите общи цели - за развитие на силни и динамични икономики, за устойчиво развитие, справедливи условия на труд, гарантиране на човешките права и преодоляване на етническото насилие", това заяви евродепутатът Кристиан Вигенин - председател на Работната група на ПЕС за Западните Балкани и секретар по външна политика на НС на БСП.

Той е участник в Балканската конференция на ПЕС „Прогресивни правителства и партии в Югоизточна Европа: Да спазим обещанието за по-справедливи общества и присъединяване към ЕС", която се провежда на гр. Будва, Черна гора и гр. Шкодра, Албания., информират още от пресцентъра на БСП.

В конференцията участват водещи политици от региона на Югоизточна Европа и ЕС като Невен Мимица – вицепремиер на Хърватия; Ранко Кривокапич – председател на Парламента на Черна гора; Борис Тадич – президент на Сърбия (до 2012 г.) и председател на Демократическата партия, Сърбия; Бранко Цървенковски - председател на Социалдемократическия съюз на Македония и бивш президент на Македония, Либор Ручек - Заместник-председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и др.

Основните теми, върху които ще бъде поставен акцент по време на конференцията, са общата визия на европейската левица за развитието на региона на Западните Балкани, възможностите за организиране на съвместни кампании и стратегии, засилване на регионалното сътрудничество и възможности за поощряване на процеса на европейска интеграция на Западните Балкани.

В края на конференцията ще бъде приета заключителна декларация, която ще набележи основните стъпки по пътя на присъединяване на Западните Балкани към ЕС и перспективата на европейската левица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай