България призова Египет към усилия за стабилност

Не остана без отзвук и реакцията на световните лидери

България призова Египет към усилия за стабилност | StandartNews.com

София. Призоваваме всички обществени и политически сили да положат усилия за възможно най-скорошно възстановяване на спокойствието и стабилността в страната. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин във връзка с преврата в Египет.

В изявлението се съобщава, че  България следи с внимание и безпокойство последните събития в Египет.

По думите ми острата поляризация в обществото е доведла до опасно подкопаване на обществения ред и политическата стабилност. Осъждаме насилието и изказваме съболезнования на близките на загиналите при сблъсъците. Призоваваме страните към благоразумие, сдържаност и отговорност пред бъдещето на Египет. Надяваме се в този критичен за страната период социалният мир да бъде съхранен и да не се допусне отстъпление от вече постигнатото в рамките на демократичния преход, допълва ведомството.

Очакваме във възможно най-кратки срокове в страната да бъде възстановен нормалният политически процес, основаващ се на демократичните принципи на една правова държава, заключават от ведомството.

Не остана без отзвук и реакцията на световните лидери по отношение на случващото се в Египет.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун, призова към бързото връщане на цивилната власт в Египет, ден след като армията свали от поста му досегашния държавен глава Мохамед Мурси. „Колкото може по-бързо на власт трябва да бъде поставено цивилно правителство, което да отговори на желанията на народа", заяви Бан Ки-мун по време на посещение в Копенхаген. Той подчерта, че ситуацията в Египет остава нестабилна, и добави, че решение на проблема може да има само чрез обединение на всички политически сили.

ЕС пък изрази безпокойство за съдбата на сваления от власт президент на Египет Мохамед Мурси и призова Кайро да не нарушава човешките му права. ЕС все пак се въздържа да квалифицира смяната на властта като държавен преврат. „Положението, в което се намира Мурси, е неясно, опитваме се да си изясним какво става с него. Във всички случаи обаче принципите на справедливостта и човешките права трябва да бъдат спазени", заяви говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Великобритания ще работи с новата власт в Египет. „Не подкрепяме военните намеси в една демократична система. Въпреки това ще работим с властите, които в момента управляват Египет", заяви Хейг.
„Това е фактическата реалност на дипломацията", допълни министърът, като уточни, че Великобритания признава „държавите, не правителствата".
„Трябва да го направим за сигурността на британските граждани и за многобройните британски компании, които работят там", заяви Хейг.

От своя страна, германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че военната намеса в Египет за свалянето на президента ислямист Мохамед Мурси представлява „огромен провал на демокрацията в Египет". По този повод дипломатът призова към „диалог и политически компромис". „Изключително важно е Египет да се върне възможно най-бързо към конституционалния ред, тъй като съществува реална опасност демократичният преход в страната да пострада", заяви германският дипломат по време на визита в Атина.

Според Турция военната намеса, чрез която бе изгонен президентът на Египет Мохамед Мурси от власт, не отразява желанието на народа. „Смяната на властта в Египет не бе резултат от волята на народа. Смяната не бе в съответствие с демокрацията и закона", заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг в Анкара.
„Във всички демократични страни изборите са единственият начин за издигането на власт", заяви Боздаг.
„Всеки, който вярва в демокрацията, би трябвало да се противопостави на начина, по който стана тази смяна на властта, защото в Египет възникна ситуация, която не може да бъде приета от демократичния народ", допълни турският вицепремиер.

Френският външен министър заяви, че нови избори бяха обявени най-накрая след дълъг преходен период. Страната се надява в Египет да бъде съставена демократична система за граждански мир и свобода на личността, за да може египетския народ свободно да избира своите лидери.

САЩ нареди задължителната евакуация на посолството си в Кайро, само няколко часа след като армията свали Морси. Американският президент Барак Обама публикува изявление, в която изрази своето дълбоко обезпокоение от решението на египетските военни и призова за бързото връщане към гражданското правителство.

Промените в Египет имат и своите поддръжници.

Сирийският режим заяви, че свалянето на досегашния държавен глава Мохамед Мурси е „голямо постижение", и приветства този успех.

От своя страна, палестинският президент Махмуд Аббас поздрави Мансур за встъпването в длъжността от името на палестинския народ и неговите лидери.

Говорителят на иранското външно министерство посочи, че Иран уважава „волята на египетския народ" и подчертава „необходимостта да се отговори на неговите легитимни искания". Техеран допълни, че Египет трябва да съблюдава демократичните процеси и да запази напредъка, постигнат от революцията, която преди две години свали от власт тогавашния режим на Хосни Мубарак.

Катар, който е основен поддръжник на движението на сваления египетски президент, „Мюсюлмански братя", днес заяви, че продължава да подкрепя Египет, въпреки че не приветства новия и.д. държавен глава Адли Мансур.
„Катар ще продължи да подкрепя Египет в ролята му на лидер в арабския и мюсюлманския свят. Катар ще продължи да уважава волята и избора на египетския народ", заяви говорителят на катарското външно министерство.

Умерената реакция на Катар, който подкрепяше революцията срещу режима на Хосни Мубарак и финансираше египетските ислямисти, бе в контраст с топлите приветствия на Саудитска Арабия при встъпването на Мансур в длъжност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай