България и Румъния подкрепят Сърбия за членство в ЕС

България и Румъния подкрепят Сърбия за членство в ЕС | StandartNews.com

Русе. Mинистър-председателите на България, Румъния и Сърбия проведоха тристранна среща в Русе. Дунавският град беше домакин и на съвместно заседание на правителствата на България и Румъния.

 

"Много съм радостен да домакинствам на тази среща между мен, премиера на Румъния г-н Виктор Понта и премиера на Сърбия г-н Ивица Дачич. Имахме възможност да обсъдим редица въпроси от взаимен интерес, засягащи трите страни", заяви в изявление пред медиите министър-председателят Пламен Орешарски. По думите му, на първо място, премиерите са изразили подкрепата си за Република Сърбия за успешни преговори и за по-скорошно членство в ЕС.

 

"Както България, така и Румъния сме заинтересовани от това, всички страни от Западните Балкани, в частност Сърбия, да стане по-скоро член на ЕС, за да може дори през инструментите на Европейската комисия да задълбочаваме нашето сътрудничество", каза българският премиер. Пламен Орешарски обясни, че с колегите си е разговарял и за възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти с оглед на ускореното развитие.

 

"Пограничното сътрудничество е важен фактор за гражданите", каза още министър-председателят и изтъкна, че усилията трябва да се насочени да се оживят пограничните райони. Тримата премиери са обсъдили и кризата в Украйна и неблагоприятното й отражение върху целия регион.

 

"Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни", заяви Орешарски. На тристранната среща министър-председателите одобриха декларация, визираща насоките на сътрудничество на България, Румъния и Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай