Баку: Карабах е Азербайджан /ВИДЕО/

Изявление на Сабина Алиева, омбудсман на Република Азербайджан

Баку: Карабах е Азербайджан /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Изявление на Сабина Алиева, омбудсман на Република Азербайджан

Карабах е Азербайджан. Това заяви в специално видеообръщение Сабина Алиева, комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан. Повод е приключването на конфликта между Армения и Азербайджан и възможността милиони хора, които някога са били принудително изселени от родните си страни и са станали вътрешно разселени лица, да могат да се върнат в земите си.

">

Ето какво каза Сабина Алиева:

"Аз съм Сабина Алиева, комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан. Това е исторически момент за Азербайджан, както и за целия регион. Конфликтът между Армения и Азербайджан е приключен с изявлението, подписано от двете страни. Това твърдение има историческо значение. Това изявление слага край на 30-годишната окупация на териториите на Азербайджан и донесе дългоочаквания мир и стабилност в нашия регион.

Милиони хора, които някога са били принудително изселени от родните си страни и са станали вътрешно разселени лица, сега ще могат да се върнат в земите си. Щастливи сме, че правата им са гарантирани.

Азербайджанските въоръжени сили започнаха контраатака на своята международно призната територия и освободиха окупираните земи в съответствие с международното право. Много хора загубиха живота си. За съжаление това е неизбежният резултат от всяка война и военната операция трябва да бъде последната инстанция, която се прилага.

Но Азербайджан чака 30 години с надеждата, че Армения ще приложи съответните документи на ООН и ще възстанови нарушените човешки права на вътрешно разселените лица. За съжаление не е направена стъпка в това отношение. Правата на човека на тези хора и изискванията на известните резолюции на Съвета за сигурност на ООН бяха игнорирани.

Международните документи не трябва да са хартия и трябва да се спазват и прилагат. Неуважението към международното право и международните документи може да доведе света само до хаос.

Съжаляваме много за онези цивилни граждани, които загубиха живота си в различни региони на Азербайджан. Те нямаха нищо общо с битките в зоната на конфликта и живееха далеч от нея, но те бяха умишлено насочени с балистичните ракети в домовете си. За съжаление имаше много човешки загуби - деца, жени, възрастни хора. Цивилните не трябва да бъдат цел в битките. Това е изискването и на международното хуманитарно право

Азербайджан зачита човешките права на всички хора, които са живели в Нагорни Карабах, не е изместил насилствено никого. Ще продължим сътрудничеството си с всички съответни международни правозащитни организации и институции по правата на човека в името на правата на човека и мира.

Карабах е Азербайджан!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай