Баку изобличи Армения за терористи в армията

Ереван показва монтирано видео, заяви Хикмет Гаджиев

Баку изобличи Армения за терористи  в армията | StandartNews.com

Редица  арменски  информационни  източници, позовавайки се на официални арменски власти, разпространиха на 30 октомври  кадри  от  взимането  на показания от „сирийски екстремист”, който  уж е участвал в бойните действия в редовете на азербайджанската армия и по-късно е задържан от арменски военнослужещи.

Това съобщи Хикмет Гаджиев, завеждащ  отдела по въпросите на външната политика в Администрацията на президента на  Азербайджан Илхам Алиев. Съгласно думите му, в рамките на този месец арменската страна с такива евтини   и   непрофесионално   инсценирани  фалшиви  видеоматериали  и информации  се  опитва  да  докаже,  че  на страната на Азербайджан уж воюват наемници.

"Както  не  веднъж  е  заявявал  Президентът  Илхам  Алиев  в различни интервюта  за  чуждестранни медии, целта на тези твърдения на Армения, която  от  много  години се опитва да запази под окупация територии на нашата  страна,  е  да хвърли сянка върху успешните военни операции на Въоръжените  сили  на  Азербайджан  за  освобождаването на окупираните територии на страната, да нанесе удар върху престижа на нашата страна, която  е  на предната линия в борбата срещу международния тероризъм. В представения  от  арменците  клип  от  една минута много от кадрите са многократно   преснимани  и  по-късно  монтирани.  При  лингвистичната експертиза  на гласа на човека, който дава показания, беше установено, че  това  е  един от живеещите в Сирия кюрди. На четиридесет и седмата секунда  от  видеото  той  тихо  говори на кюрдски, а след това отново минава  на  арабски  език.  Този  факт  дава основание да се смята, че даденото лице евентуално е член на Работническата партия на Кюрдистан.

Наличието  в  редовете  на  въоръжените сили на Армения на докарани от Сирия  и  Ирак  терористи  от РПК е факт. На този човек му е трудно да чете  текст,  който  предварително  е  научен  наизуст  или представен посредством  суфльор. Предполага се, че вторият човек, който участва в разпита и говори на арабски, не е арабин, а сирийски арменец”, - казва Гаджиев. Той  отбеляза,  че  този човек е бил с униформа на Държавната гранична служба на Азербайджан. „Не  убягва  от вниманието и фактът, че на снимката, направена наскоро от  министъра  на  отбраната  на Армения Давид Тоноян сред участващи в бойните  действия  арменски  военнослужещи,  двама души са в униформа, която   прилича   на  униформата  на  Държавната  гранична  служба  на Азербайджан.  По-късно Министерството на отбраната на Армения премахна тази   снимка.  Държавните  институции  на  Азербайджан  разполагат  с неопровержими доказателства и оперативни данни за чужденци и наемници, които   участват   в  бойните  действия  в  състава  на  поделения  от въоръжените  сили  на Армения. Би било по-добре, ако министерството на отбраната  на Армения и другите официални органи на тази страна вместо да  се  занимават  с  постановка  на  такива  сцени, да предоставят на арменската общественост достоверна информация”, - каза Хикмет Гаджиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай