Баку: Армения набира наемници

Изявление на помощникa на президента на Република Азербайджан Хикмет Хаджиев

Баку: Армения набира наемници | StandartNews.com

Представители на Армения отправят открит призив и вече набират чуждестранни граждани като наемници, маскирани като доброволци, за участие във военни операции срещу Азербайджан. Това обяви в специално изявление Хикмет Хаджиев, помощник на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Ето какво още се казва в позицията на Азербайджан:

Изявление на помощникa на президента на Република Азербайджан Хикмет Хаджиев

Представители на Армения отправят открит призив и вече набират чуждестранни граждани като наемници, маскирани като доброволци, за участие във военни операции срещу Азербайджан.
Днес различни онлайн източници и социални медии са богати на информация за чуждестранни граждани, участващи във военни операции в рамките на арменските въоръжени сили срещу Азербайджан в наши окупирани територии.
С привличането на въоръжени наемници и използването им по време на боеве, Армения грубо нарушава нормите и принципите на международното право и международното хуманитарно право. Международната конвенция на ООН срещу набиране, използване, финансиране и обучение на наемници гласи, че „държавите - страни по Конвенцията, не набират, използват, финансират или обучават наемници и забраняват такива дейности“.

Приети са много резолюции на ООН относно въоръжените наемници. Тези резолюции осъждат лицата, които изпълняват задълженията на наемници и безнаказаността на страните, които използват техните услуги. И призовават всички държави, в съответствие с техните международни правни задължения, да търсят отговорност на въоръжените наемници и страните, използващи техните услуги. Сформирана е и тематична работна група на ООН относно използването на наемници в нарушение на човешките права.
Освен това Варшавската конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на тероризма от 2005 г. и нейният допълнителен протокол, приет през 2015 г. позволяват наказателно преследване от държавите на лица, пътуващи в чужбина с цел тероризъм.

Тези факти показват, че международната общност признава, че проблемът с наемниците е належащ и проблемът трябва да се реши неотложно. Действията на Армения противоречат на това и дори имат за цел да узаконят използването на въоръжени наемници. По този начин тя отново нарушава международното право и не изпълнява забраните на ООН.

Законодателната власт в много страни предвижда продължително лишаване от свобода и солидни глоби за лицата, които се бият като наемници в чужбина. Лицата, отговорни за създаването на такива групи и управлението им, са заплашени от още по-строго наказание. Лицата, които участват във военни операции, също могат да бъдат лишени от индивидуални права (гласуване, явяване на избори, застъпничество, настойничество, свидетелстване и кандидатстване за разрешение за пребиваване).

Редица европейски държави прилагат строги мерки срещу своите граждани за присъединяване към незаконни въоръжени групировки. През юли тази година, например, във Франция, съдът произнесе 30-годишна присъда за лишаване от свобода на лице на име Тайлър Вилус за участие в боеве като член на ИДИЛ. Но френски гражданин Гилбер Минасян, който е взел участие в геноцида в Ходжали, в интервю пред вестник „Либерасион“ заяви, че е мобилизирал френски граждани да вземат участие в борбата срещу Азербайджан като наемници.

Армения е организирала осигуряване на въоръжени наемници и терористи в окупираните територии на Азербайджан, още преди началото на военните операции.

Осигуряването на въоръжени наемници от чужбина стана ясно още веднъж по време на обсъжданията за набиране на доброволци за целите на отбраната в рамките на измененията в законодателството на Армения в сферата на отбраната. По този начин Армения има за цел да наеме в своята армия въоръжени наемници и терористи от други страни под прикритието на доброволци

Неотдавнашните боеве разкриват, че процесът е ускорен. Получената по-рано информация и някои случаи, засечени в освободените територии, доказват, че чуждестранни наемници и терористи се бият от името на Армения. Разполагаме с богат снимков и видео материал за това. Сред наемниците има много чуждестранни граждани от арменски произход. Тези лица участват в нападенията срещу азербайджанското цивилно население. Това, че са арменци, не оправдава присъствието им в боевете и не ги освобождава от статута на чуждестранен боец.

В тази връзка призоваваме съответните държави да предприемат сериозни мерки срещу такива граждани, за да предотвратят пристигането им в окупираните територии и да започнат наказателни разследвания срещу такива лица.
Такива лица автоматично стават легитимна цел за азербайджанската армия, тъй като се бият и участват във военни операции в нашите окупирани територии. Освен това въоръжените наемници, които оцеляват в боевете и се завръщат в своите страни, се превръщат в сериозна заплаха за обществото там.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай