Бъфет изкара $10 млрд. от лихварство в кризата

Бъфет изкара $10 млрд. от лихварство в кризата | StandartNews.com

Американският инвеститор Уорън Бъфет може да се окаже най-големият печеливш от кризата. Както твърди в. "Уолстрийт джънръл", легендарният инвеститор е спечелил 10 млрд. долара от антикризисни кредитни програми.

Докато много компании фалираха или губеха рязко стойността си, милиардерът е продължил да трупа печалби благодарение на отпускането на кредити на големи американски компании, придържайки се към максимата си "Бъдете предпазливи, когато другите са алчни, и бъдете алчни, когато другите са предпазливи".

Според анализ на "Уолстрийт джънръл" контролираната от Бъфет корпорация Berkshire Hathaway Inc е получила близо 40% печалба преди облагане с данъци от инвестициите си след избухването на кризата. Последният пример е от миналата седмица, когато производителят на сладки изделия Mars върна заем на Berkshire Hathaway от 2008 г. на стойност 4,4 млрд. долара. Чистата печалба на Бъфет само от тази сделка се оценява на близо 680 млн. долара.

Според "Уолстрийт джърнъл" вложенията на Бъфет под формата на антикризисни кредити са се оказали по-успешни от тези на американското правителство. В рамките на кампанията за спасяване на закъсали компании министерството на финансите предостави на фирми 420 млрд. долара. При връщането на заемите държавата спечели 50 млрд. долара, или 12% - над 3 пъти по-малко, отколкото Бъфет.

По данни на сп. "Форбс" състоянието на 83-годишния Бъфет се оценява на около $58,5 млрд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай